Acasă / Articole recomandate /

SUA: Un gheizer a provocat o explozie uriașă

05:25
25 iulie 2024

Yellowstone
SUA: Un gheizer a provocat o explozie

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

O explozie uriașă a unui gheizer s-a produs marți în Parcul Național Yellowstone din SUA. Unele părți ale parcului au fost închise până la noi ordine. Cu toate acestea, incidentul ar fi putut fi mult mai grav, deoarece sub parc se ascunde un supervulcan.

Imaginile sunt spectaculoase, dar înspăimântătoare în același timp: Oameni care fug de la o atracție turistică din Parcul Național Yellowstone în timp ce resturi de roci și un praf gri gros sunt catapultate în aer.

O înregistrare video a surprins momentul în care pământul s-a deschis brusc în zona gheizerul „Old Faithful” din parc, situat în statul american Wyoming.

Cauza exploziei hidrotermale

Personalul Parcului Național Yellowstone evaluează pagubele produse după o explozie hidrotermală, marți, 23 iulie 2024.Personalul Parcului Național Yellowstone evaluează pagubele produse după o explozie hidrotermală, marți, 23 iulie 2024. - © dpa

Accidentul a fost provocat de o așa-numită explozie hidrotermală: rezervoarele subterane de apă se încălzesc și se transformă rapid în vapori de apă. Presiunea rezultată este eliberată și are loc o explozie în care solul se deschide din cauza presiunii uriașe, aruncând în aer roci și noroi.

Zona din jurul gheizerului rămâne deocamdată închise turiștilor. Între timp, pasarela pentru vizitatori este în ruine. În această zonă se află și Old Faithful, unul dintre cele mai faimoase gheizere din lume. De la descoperirea sa în 1870, acesta a erupt de peste un milion de ori.

Supervulcan adormit

Sub Parcul Yellowstone se află un supervulcan adormit. Cu o cameră magmatică lungă de 60 de kilometri și lată de 35 de kilometri, acesta este considerat unul dintre cele mai mari din lume, iar erupția sa ar putea provoca o catastrofă la scara planetară. Din fericire, specialiștii spun că nu se așteaptă nicio erupție majoră în viitorul apropiat.

Știați că?

Supervulcanul Yellowstone a erupt ultima dată acum 70.000 de ani. Atunci, au fost eliberați 420 de kilometri cubi de material vulcanic.

În schimb, vulcanul încălzește rezervele subterane de apă, creând gheizere. Institutul US Geological Service subliniază că exploziile hidrotermale precum cea de marți nu sunt un semn al creșterii activității vulcanice și nu anunță o erupție.

Poate erupe un supervulcan în Europa?Campi Flegrei
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 19 iunie 2025

Căldură neobișnuită

Până la 30°C în Marea Britanie
vineri, 13 iunie 2025

Vremea în weekend

Temperaturi moderate și averse locale
miercuri, 18 iunie 2025

Vreme contrastantă

De la inundații, la secetă?
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale