Acasă / Știri meteo /

Ochii la cer: Luna roz, prima Lună plină de primăvară

03:30
12 aprilie 2025

Ochii la cer
Luna roz, prima Lună plină de primăvară

Cerul primăverii se pregătește să ne ofere un spectacol fascinant sâmbătă seara: prima Lună plină după echinocțiul de primăvară, cunoscută și sub numele de „Luna roz”. Mai mult, aceasta determină și data serbării Paștelui.

„Luna roz” este o referire la tradițiile nativilor americani, care asociau această lună plină cu înflorirea roz a plantei Phlox subulata, flori sălbatice tipice Americii de Nord, care înfloresc în această perioadă și nu este legată de culoarea efectivă a Lunii.

Luna plină va atinge faza maximă în noaptea dintre sâmbătă și duminică. Cu toate acestea, încă de sâmbătă seara, de îndată ce Soarele va apune, o vom putea admira în toată splendoarea sa pe cer.

Pentru a face observația și mai interesantă, Luna roz va „dansa” nu departe de Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Fecioarei, un adevărat far al cerului de primăvară.

Dar nu numai atât: Luna plină din aprilie are o particularitate, va fi și o „microlună”. Aceasta înseamnă că faza sa plină va coincide cu momentul în care Luna este cel mai departe de Pământ, în punctul numit apogeu.

Această distanță mai mare o va face să pară puțin mai mică și mai puțin strălucitoare decât de obicei, spre deosebire de „Superlună”, care apare atunci când este mai aproape. Cu toate acestea, diferența va fi minimă și abia perceptibilă cu ochiul liber.

Luna plină care determină data Paștelui

Este important să ne amintim că această Lună plină din aprilie 2025 este și „Luna Paștelui”, prima Lună plină după echinocțiul de primăvară, un element crucial în stabilirea datei Paștelui creștin.

Paștele este sărbătorit în prima duminică după prima lună plină de primăvară, cunoscută și sub numele de lună plină echinocțială. Această combinație de principii astronomice și tradiție bisericească face ca data acestei sărbători să fie mobilă.

Știați că?

Paștele Ortodox și Catolic se sărbătoresc adesea la date diferite, pentru că cele două biserici utilizează calendare diferite pentru calcului datei. Astfel, data Paștelui Catolic este stabilită conform calendarului gregorian, în timp ce cea a Paștelui Ortodox este determinată după calendarul iulian.

Procesul de determinare începe prin stabilirea datei echinocțiului de primăvară al zilei și al nopții (echinocțiul de primăvară), care cade de obicei pe 20 sau 21 martie. Se caută apoi prima lună plină după această dată. Paștele cade în duminica cea mai apropiată de această lună plină.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
Val de caniculă în România, Meteo & Radar
miercuri, 2 iulie 2025

Avertizare meteo

Un nou val de caniculă, până la 40°C
marți, 1 iulie 2025

Protecție solară necesară

Indice UV foarte înalt, în țară
sâmbătă, 28 iunie 2025

După caniculă

Aerisiți corect locuința în timpul verii
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
sâmbătă, 22 februarie 2025

Peisaj glacial

SUA: Mașini blocate în gheață
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea