Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo

Știri meteo - urmărește vremea în direct

11:21
29 martie 2023

Informare meteo
Temperaturi de până la -10 grade

Brumă și îngheț

Dimineața zilei de joi, 30 martie, va fi rece, cu brumă și îngheț la sol în cea mai mare parte a țării, și temperaturi minime de până la -10 grade în zonele depresionare.

Valul de frig din această săptămână se va încheia cu o noaptea și o dimineață rece. Temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț în majoritatea regiunilor țării, iar pe alocuri se vor apropia chiar de limita gerului.

Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în Transilvania, Maramureș și Bucovina. În special în zonele de vale din aceste regiuni, minimele se vor încadra, în general, între -4 și -8 grade.

Valori chiar mai coborâte, de până la -10 grade, se vor atinge în zonele depresionare din estul Transilvaniei, în timp ce în depresiunile intramontane înalte temperaturile vor scădea sub pragul de ger.

Irigarea prin aspersiune poate fi folosită pentru a proteja florile pomilor de temperaturile foarte scăzute.Irigarea prin aspersiune poate fi folosită pentru a proteja florile pomilor de temperaturile foarte scăzute.

Nici sudul și estul țării nu vor scăpa de brumă și îngheț, chiar dacă aici minimele vor fi ceva mai moderate, între 0 și -5 grade. Ținând cont de starea avansată a vegetației din aceste regiuni, înghețul poate produce pagube însemnate prin livezi și grădini.

Temperaturi ușor mai ridicate sunt așteptate în vestul țării, mai ales în partea de vest a Banatului, unde datorită norilor, minimele vor fi cuprinse între 1 și 4 grade.

Pentru a diminua pagubele produse de îngheț, puteți acoperi plantele sensibile cu folii speciale anti-îngheț disponibile în comerț. În lipsa acestora, pot fi utilizate și folii de plastic, însă acestea vor trebui înlăturate la câteva ore după răsărit. Pomii fructiferi pot fi protejați și prin pulverizarea fină cu apă, stratul subțire de gheață având rolul de izolator termic.

Puteți urmări evoluția temperaturilor oriunde în țară, pe harta meteo interactivă din aplicație.

Cum să protejați plantele de înghețAflă mai multe
Redacția Meteo & Radar
Trimite-ne fotografiile sau videourile tale
10:25
28 martie 2023

Tendința meteo
Ploi, ninsori și vreme schimbătoare

Tendința meteo

Vremea rămâne schimbătoare și capricioasă și în perioada următoare. După câteva zile mai călduroase în weekend, ne așteaptă un alt episod de răcire, cu ploi, îngheț, dar și șanse de ninsori în unele regiuni.

După o perioadă mai calmă în prima parte a lunii martie, circulația atmosferică la nivel european redevine activă. O succesiune de cicloni cu deplasare rapidă vor aduce precipitații mai însemnate cantitativ, dar și un regim termic alternant, cu încălziri urmate de răciri bruște.

După câteva zile reci, cu minime diurne negative în majoritatea regiunilor, vremea se va încălzi spre sfârșitul săptămânii. În weekend, temperaturile vor depăși din nou 15 grade în majoritatea regiunilor. Local, în sudul țării, sunt șanse să se atingă și 20 - 22 de grade.

Temperaturile maxime estimate de modelul GFS în jurul datei de 2 aprilie.Temperaturile maxime estimate de modelul GFS în jurul datei de 2 aprilie.

Încălzirea va fi determinată de poziționarea României în sectorul anterior al unui vast ciclon islandez. Acesta se va deplasa însă rapid spre est, aducând și precipitații însemnate cantitativ în unele regiuni ale țării. Pe alocuri, sunt șanse pentru furtuni cu descărcări electrice, iar în zonele înalte de munte sunt așteptate ninsori.

Conform estimărilor actuale, cel mai mult ar urma să plouă în partea de nord-vest a țării, unde s-ar putea înregistra până la 20 - 50 l/mp. Cantități moderate de precipitații sunt prognozate, însă, și în vest, centru, nord-est și, local, în sud.

Începutul săptămânii viitoare pare să aducă o nouă răcire bruscă și destul de puternică a vremii. Cel mai probabil, maximele diurne vor scădea din nou sub 10 grade, și chiar sub 5 grade în unele zile în nord, centru și nord-est. În același timp, diminețile vor fi reci, cu brumă și îngheț în unele zone.

Cantitățile cumulate de precipitații sub formă de ninsoare, până marți, 4 aprilie, conform modelului ECMWF.Cantitățile cumulate de precipitații sub formă de ninsoare, până marți, 4 aprilie, conform modelului ECMWF.

Câteva modele de prognoză indică șanse de ninsori moderate și în zonele joase din unele regiuni. Deși, în prezent, acest scenariu pare destul de puțin probabil, nu poate fi complet exclus. Cel puțin în zonele de deal din nordul țării, este foarte posibilă apariția câtorva fulgi de zăpadă.

După acest episod rece, temperaturile vor crește ușor. Momentan, însă, nu este anticipată o încălzire puternică a vremii, iar prima săptămâna din aprilie pare să fie destul de rece, în ansamblu.

Puteți urmări tendința meteo pentru localitatea voastră, actualizată zilnic, în rubrica Vremea pe 14 zile, de pe prima pagină a aplicației.

Redacția Meteo & Radar
11:25
27 martie 2023

Informare meteo
Vânt puternic, răcire și ninsori

Informare meteo

Informare meteo pentru intensificări ale vântului în nord-est, centru și sud, și precipitații mixte și ninsori în zonele de munte și, local, în nordul și centrul țării, de marți, 28 martie, până miercuri, 29 martie.

Începând de marți, vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor țării. În Moldova și, local, în nordul Transilvaniei, vor fi rafale de până la 70 - 80 km/h, iar izolat 80 - 90 km/h, care pot produce pagube în unele zone.

Intensificări ale vântului cu rafale de 50 - 70 km/h vor avea loc și în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei. Vântul va fi însoțit de o scădere rapidă a temperaturilor, accentuând astfel senzația de frig.

Harta ploilor și ninsorilor pentru marți, 28 martie, ora 7. Click pe imagine pentru harta interactivă.Harta ploilor și ninsorilor pentru marți, 28 martie, ora 7. Click pe imagine pentru harta interactivă.

Local, în nordul și centrul țării, vor fi și intervale cu lapoviță și ninsoare. Deși temperaturile nu vor fi foarte scăzute, în zonele deluroase mai înalte din Transilvania s-ar putea depune un strat efemer de zăpadă, cu grosimi de câțiva centimetri.

În zonele de munte, va ninge și, local, se va depune un strat mai consistent de zăpadă. În Carpații Meridionali, la peste 1800 m, vântul va sufla cu putere, viscolind ninsoarea. Pe culmile montane expuse, rafalele maxime vor depăși, temporar, 120 - 140 km/h.

Vremea va deveni rece pentru această perioadă, iar noaptea și dimineața se va semnala îngheț și brumă pe suprafețe extinse. Nici ziua nu va fi prea cald, iar maximele diurne vor fi cuprinse între 2 și 8 grade în jumătatea nordică a țării.

Temperatura minimă pentru miercuri, 29 martie

Puteți urmări ploile, ninsorile, temperatura, precum și viteza și direcția vântului, pe hărțile meteo interactive din aplicație.

Redacția Meteo & Radar
03:00
26 martie 2023

Informare meteo
Ploi, averse și vânt puternic

Informare meteo: Ploi, averse și vânt puternic

Informare meteo pentru ploi puternice și intensificări ale vântului, în nordul, vestul și, local, în centrul și estul țării, pentru luni, 27 martie.

Un ciclon va traversa teritoriul României în cursul zilei de luni, după care se va intensifica la nord-est de țara noastră. Cuplajul acestuia cu un câmp anticiclonic extins deasupra Europei de Vest va determina o răcire accentuată a vremii, însoțită de ploi abundente în unele regiuni și vânt puternic.

Ploile vor începe din dimineața zilei de luni, 27 martie, în vestul țării, după care se vor extinde mai ales în Crișana, Maramureș și, local, în Transilvania.

Harta ploilor și ninsorilor pentru luni, 27 martie, ora 9. Click pe imagine pentru harta interactivă.Harta ploilor și ninsorilor pentru luni, 27 martie, ora 9. Click pe imagine pentru harta interactivă.

În timpul zilei, vor fi intervale cu ploaie în majoritatea regiunilor, iar vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării. Izolat, în regiunile sudice, vor fi posibile și averse însoțite de descărcări electrice.

Spre seară, precipitațiile vor cuprinde în special estul României, precum și Republica Moldova. Deși în aceste areale sunt prognozate averse însemnate cantitativ, fenomenele de descendență și divergență a aerului, cauzate mai ales de lanțul carpatic, ar putea limita extinderea precipitațiilor.

Seara zilei de luni va aduce și vânt puternic, îndeosebi în Moldova și Transilvania, unde rafalele vor atinge 50 - 70 km/h. Local, în nordul Moldovei și la munte, sunt posibile și viteze de până la 80 - 90 km/h.

Viteza vântului, la rafală, va depăși 50 km/h în mai multe regiuni ale țării în seara zilei de luni, 27 martie. Viteza vântului, la rafală, va depăși 50 km/h în mai multe regiuni ale țării în seara zilei de luni, 27 martie. Click pe imagine pentru harta interactivă.

În zonele mai înalte de munte, la altitudini de peste 1500 metri, o mare parte a precipitațiilor va cădea sub formă de ninsoare, iar local se va depune un strat mai consistent de zăpadă, cu grosimi de până la 20 - 25 cm.

În cursul nopții dintre luni și marți, 27 - 28 martie, vor fi, trecător, intervale cu lapoviță și ninsoare și în zonele deluroase mai înalte din nord-vestul țării, dar nu sunt așteptate depuneri însemnate.

Marți, vremea va deveni rece pentru această perioadă și vor fi posibile averse de ninsoare pe suprafețe ceva mai extinse, mai ales în regiunile intracarpatice.

Puteți urmări extinderea și deplasarea norilor, ploilor și ninsorilor, pe harta radar meteo interactivă din aplicație.

Redacția Meteo & Radar
04:00
25 martie 2023

Ora de vară
Duminică dăm ceasurile cu o oră înainte

Ora de varăDuminică, 26 martie, se trece la ora de vară: ora 03:00 devine ora 04:00.

Duminică se trece la ora de vară și vom da ceasurile cu o oră înainte: astfel, pe 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00, iar noi vom dormi cu o oră mai puțin.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în 1932. Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la această practică, trecerea la ora de vară se efectua în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lunii octombrie. Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1979. Până în 1996, ora de vară ținea de la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie.

Din anul 1997, ora de vară are loc între ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie.

Care este scopul schimbării orei?

Scopul inițial al schimbării orei a fost acela de a reduce consumul de energie electrică seara. Becurile noastre consumă, însă, acum mult mai puțin, iar schimbarea orei nu are aproape niciun impact asupra consumului de electricitate în epoca noastră.

În plus, multe persoane semnalează aspecte negative pentru sănătate, în special o creștere a accidentelor rutiere, precum și dificultăți de adaptare pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă sau copiii mici.

Atunci de ce o păstrăm?

În 2018 a avut loc o consultare generală în toate țările europene, iar Parlamentul European a validat menținerea orei de vară începând din 2019. Numai că, între timp, pandemia de covid-19 a dat peste cap planurile. Apoi a venit războiul din Ucraina și inflația, toate acestea punând în așteptare proiectul de a rămâne la ora de vară.

Multe țări din lume au renunțat deja la schimbarea orei, printre care Brazilia în 2019 și Tunisia din 2005, care a preferat să rămână la ora de vară.

Redacția Meteo & Radar