Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo

Știri meteo - urmărește vremea în direct

10:00
4 februarie 2023

Până la 1,5m zăpadă
Haos provocat de zăpezi, în Austria

Haos provocat de zăpadă în Austria: zăpezile enorme continuă să provoace probleme majore în nordul și centrul Alpilor. În unele locuri, mașinile trebuie să fie scoase cu lopata dintr-un metru de zăpadă proaspătă.

În prezent, unele regiuni alpine sunt scufundate în zăpadă. Cantități uriașe de zăpadă proaspătă s-au acumulat începând de miercuri seara din Austria Superioară până în regiunea Salzburg. La altitudini mai mari de 1300 de metri, se așteaptă aproximativ 1,5 metri de zăpadă nouă.

Măsurătorile precise pe munte sunt dificile din cauza încărcăturilor enorme de zăpadă cauzate de vânturile puternice. Măsurătorile automate ale zăpezii de pe turnul Tamischbach din Gesäuse, în Styria Superioară, indică chiar și peste 1,7 metri de zăpadă.

Chiar și în unele văi mai mari a căzut aproximativ 1 metru de zăpadă. În Filzmoos, la o altitudine de 1.050 de metri, în Pongau din regiunea Salzburg, de exemplu, oamenii abia reușesc să își elibereze mașinile din masivele de zăpadă. O cantitate similară de zăpadă se găsește în regiunile din Styria Superioară, la o altitudine de doar 800 de metri.

Zăpezi enorme și în Filzmoos, Salzburg.Zăpezi enorme și în Filzmoos, Salzburg.

Acolo, chiar și sub limita pădurii, este în vigoare al doilea cel mai înalt nivel de alertă de avalanșă. Într-un mic sat de lângă Liezen, aproximativ 125 de persoane sunt izolate de lumea exterioară, deoarece singurul drum de acces este închis din cauza pericolului acut de avalanșă. În regiune, mai multe văi laterale sunt, deasemenea, deconectate de la alimentarea cu energie electrică din cauza unor defecțiuni ale transformatoarelor.

După o scurtă pauză de ninsoare vineri dimineață, ninge din nou începând cu orele prânzului. Asta înseamnă că până duminică vor mai cădea încă 60 de centimetri în zonele cu ninsori abundente. La munte, în cazuri izolate, este posibil încă un metru de zăpadă proaspătă. Acest lucru este posibil să ducă la probleme legate de încărcăturile de zăpadă pe acoperișuri în unele orașe de altitudine mare.

Haos și în părți din Bavaria, Germania

În noaptea de vineri, ninsorile au dus, deasemenea, la numeroase accidente în unele părți din sudul și estul Bavariei, Germania, și au îngreunat traficul la orele de vârf ale dimineții.

Redacția Meteo & Radar
Trimite-ne fotografiile sau videourile tale
16:15
3 februarie 2023

Tendința meteo
Val de frig și ger, în unele regiuni

teaser-trend-RO

Vremea se va răci accentuat, iar săptămâna viitoare temperaturile minime vor scădea sub -10 grade în unele nopți, mai ales în nordul și centrul țării, dar local și în celelalte regiuni.

În următoarele zile, un anticiclon se va extinde dinspre vest și va cuprinde cea mai mare parte a Europei. Acest maxim baric va determina pătrunderea unei mase de aer rece deasupra țării noastre și o scădere accentuată a temperaturilor.

În prima parte a săptămânii, vremea va fi rece în special în nordul și centrul țării. Acolo unde va exista un strat mai consistent de zăpadă, temperaturile vor scădea rapid sub pragul de ger în nopțile cu cer mai mult senin.

Local, în zonele de vale și în depresiuni, se vor înregistra minime cuprinse, în general, între -11 și -16 grade Celsius, iar temporar chiar mai coborâte.

Temperaturile minime estimate de modelul ECMWF în jurul datei de 8 februarie.Temperaturile minime estimate de modelul ECMWF în jurul datei de 8 februarie.

Cel mai rece va fi în depresiunile intramontane din Carpații Orientali. Aici, în orașe precum Miercurea Ciuc, Întorsura Buzăului sau Gheorghieni, temperaturile minime vor scădea sub -15, iar în unele nopți ar putea scădea sub -20 de grade Celsius.

Inițial, în Moldova vremea va fi rece, dar mohorâtă, cerul va fi mai mult noros și vor fi intervale cu ninsoare slabă și vânt. În a doua parte a săptămânii, cerul se va degaja parțial, iar în unele dimineți se pot înregistra minime sub pragul de ger.

În sudul țării, răcirea nu va fi resimțită atât de puternic, iar la prânz temperaturile vor fi în general pozitive în zonele de câmpie, inclusiv în Capitală. Local, nopțile vor fi destul de reci, dar nu se vor atinge decât izolat valorile din celelalte regiuni.

Temperaturile maxime estimate de modelul GFS în jurul datei de 11 februarie.Temperaturile maxime estimate de modelul GFS în jurul datei de 11 februarie.

Spre sfârșitul săptămânii, vremea va intra într-un proces de încălzire, iar la începutul săptămânii viitoare temperaturile maxime ar putea depăși din nou 5 - 7 grade în regiunile sudice.

Puteți urmări cât de rece va fi în orice zonă din țară pe harta meteo interactivă a temperaturilor, accesibilă din aplicație sau de pe website. De asemenea, puteți vedea tendința vremii pentru orice localitate din țară în secțiunea Vremea pe 14 zile.

Redacția Meteo & Radar
08:30
3 februarie 2023

Vremea în weekend
Zăpadă, vânt și răcire accentuată

weekend-ROCantitatea de precipitații sub formă de ninsoare acumulată până duminică, 5 februarie, conform modelului ICON.

Sfârșitul acestei săptămâni va aduce o răcire accentuată a vremii, mai întâi în nordul țării, iar ulterior și în sud, ce va fi însoțită de ninsori în majoritatea regiunilor țării, vânt puternic și de temperaturi sub pragul de ger în unele zone.

Începând din seara zilei de vineri, 3 februarie, va ninge îndeosebi în nordul, centrul și nord-vestul țării, dar și în zonele mai înalte de relief din Banat și Crișana, în timp ce în vestul acestor regiuni vor fi și precipitații sub formă de ploaie sau lapoviță.

Ninsorile vor continua și în timpul nopții în regiunile intracarpatice, dar va ninge, local, și în sudul țării. În zonele de munte va ninge abundent, iar stratul nou depus va depăși, izolat, 20 - 30 de cm.

Cantitățile de precipitații sub formă de ninsoare ce se vor acumula până duminică seara, conform modelului ECMWF.Harta ninsorilor și ploilor pentru sâmbătă, 4 februarie, ora 15. Click pe imagine pentru harta interactivă.

Sâmbătă, 4 februarie, vor fi intervale cu ninsoare moderată în Maramureș și Transilvania, iar în a doua parte a zilei, și în Moldova și Dobrogea, unde ninsorile vor fi ușor viscolite. Local, în sudul țării, vor fi posibile și ploi, dar și precipitații mixte.

Dacă în jumătatea nordică a României vremea se va răci, iar temperaturile vor fi, în general, mai coborâte decât în zilele anterioare, în sud maximele vor atinge din nou valori de 5 - 9 grade la prânz. În regiunile vestice, va fi vânt puternic, cu viteze de până la 60 - 70 km/h la rafală.

În cursul nopții, vor mai fi intervale cu ninsoare în sudul țării, în timp ce în nord-vest temperaturile vor scădea ușor sub pragul de ger în unele zone.

Duminică, 5 februarie, vremea va fi rece în jumătatea nordică a țării. La prânz, temperaturile vor fi cuprinse între -3 și -7 grade în nordul, centrul și nord-estul țării. În vest, maximele se vor încadra între 0 și -3 grade. Mai cald va fi în sudul țării, unde se vor atinge între -1 și +3 grade.

maxtemp-RO

Vântul se va intensifica în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze la rafală de până la 50 - 75 km/h. În Dobrogea vor fi și perioade cu ninsoare și viscol în a doua parte a zilei.

Puteți urmări evoluția ninsorilor, temperaturii și vântului în următoarele minute, ore și zile, pe hărțile meteo interactive din aplicație sau pe website.

Redacția Meteo & Radar
09:00
2 februarie 2023

Avertizare meteo
Ninsori puternice și ploi

warning-RO

Avertizare meteo pentru ninsori abundente, ploi și intensificări ale vântului, în vestul, nordul și centrul țării, începând din seara zilei de vineri, 3 februarie până sâmbătă, 4 februarie.

Atenție la condus! Vineri seara și în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă, vor fi intervale cu ninsoare abundentă în Maramureș, zonele mai înalte din Crișana și Banat și nord-vestul Transilvaniei.

În vestul Banatului și sudul Crișanei, vor predomina ploile, iar pe alocuri vor fi și precipitații mixte. În cursul nopții, ninsorile se vor extinde în Transilvania, dar va ninge local și în sudul țării, și pe arii restrânse în celelalte regiuni.

Sâmbătă, 4 februarie, vremea se va încălzi îndeosebi în Oltenia și vestul Munteniei, dar în Maramureș și Transilvania vor mai fi perioade cu ninsoare moderată.

Pe alocuri, va ninge slab și în Moldova, iar în sudul țării vor fi posibile și precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, mai ales în a doua parte a zilei. Vântul se va intensifica în vestul țării, unde vitezele la rafală vor depăși 50 - 60 km/h.

Cantitățile de precipitații vor atinge, în general, până la 15 - 30 de l/mp în vestul, centrul și nordul țării, iar izolat, în zonele de munte, 30 - 50 de l/mp.

Fenomenele vor fi cauzate de pasajul unui ciclon, care va traversa teritoriul României pe o traiectorie mai puțin comună, dinspre nord-vest spre sud-est. Acesta se va deplasa rapid, datorită vitezei mari a curentului director din troposfera superioară (9 - 10 km înălțime).

Avertizare pentru ninsori și precipitații mixte, pentru seara de vineri, 3 februarie și noaptea de vineri spre sâmbătă, 4 februarie.Avertizare meteo pentru ninsori și precipitații mixte, pentru seara de vineri, 3 februarie și noaptea de vineri spre sâmbătă, 4 februarie.

Noaptea de sâmbătă spre duminică va fi rece, local geroasă, în nordul și centrul țării., iar începând de duminică vremea se va răci accentuat în cea mai mare parte a țării.

Puteți urmări deplasarea și extinderea ninsorilor și ploilor pe harta radar meteo interactivă, pe care o puteți accesa de pe prima pagină a aplicației, precum și pe website.

Redacția Meteo & Radar
14:27
1 februarie 2023

Ultima șansă
Observați cometa verde cu ochii liberi!

Cometa C/2022 E3 poate fi văzută cu ochii liberi

Cometa C/2022 E3 ZTF se află în aceste zile la distanța minimă față de Pământ, 42 de milioane de kilometri, așa că nu pierdeți șansa să o observați cu ochii liberi, dacă vremea vă permite.

Cometa, denumită C/2022 E3 (ZTF), trece în prezent prin sistemul solar intern. Ea s-a apropiat cel mai mult de Soare, sau periheliu, pe 12 ianuarie, iar cea mai apropiată trecere de planeta noastră, perigeul său, are loc între 1 și 2 februarie.

"Aceasta este probabil ultima oară când vom vedea această cometă, întrucât orbita sa indică clar că va scăpa în curând din sistemul solar. Dar poate, într-un viitor îndepărtat, o altă specie inteligență o va vedea apropiindu-se de soarele lor și de planeta lor. Astfel, această cometă poartă o bucată din noi - din toată umanitatea - în cosmos", a declarat astronomul Franck Marchis de la institutul SETI.

Potrivit NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), cometa are o perioadă de aproximativ 50.000 de ani. Acest lucru înseamnă că, ultima dată când s-a apropiat atât de mult a fost în timpul Paleoliticului superior.

Asta înseamnă că ultimii oameni care ar fi putut observa C/2022 E3 (ZTF) au fost homo sapiens timpurii, care au trăit în timpul ultimei perioade glaciare sau "era glaciară". La fel, ar putea spune unii despre ultimii neanderthalieni, deoarece această specie a dispărut la aproximativ 10.000 de ani după ultimul periheliu al lui C/2022 E3 (ZTF).

Cum putem observa cometa

Cometa poate fi văzută cu ochii liberi, însă doar ca un punct mic pe cer, la limita vizibilității. Cu ajutorul unui binoclu poate fi văzută coama verzuie, însă pentru coadă este nevoie de un instrument mai puternic. De preferat este să mergeți într-o zonă fără poluare luminoasă și să priviți către orizontul nordic.

Dacă cerul este senin la voi, astro-info.ro recomandă ca observațiile să fie făcute după apusul Lunii și înainte de crepusculul de dimineață, întrucât Luna este în fază mare. Pe data de 2 februarie, acest lucru înseamnă în intervalul 06:00 - 06:30. Atunci când Luna va dispărea de pe cerul serii, pe 8 februarie, cometa va fi deja prea departe și va putea fi observată doar prin instrumente.

În 30 ianuarie cometa a ajuns în Camelopardalis, iar în 30-31 ianuarie a trecut la doar 10° distanță aparentă de Steaua Polară. Pe 4 februarie 2023 cometa va ajunge în Auriga, în 5-6 februarie cometa va trece la doar 1.5° distanță aparentă de steaua Capella, potrivit astro-info.ro.

Unde vom avea cer senin?

Cer relativ senin, acoperit doar parțial de nori, vom avea în dimineața de 2 februarie în sudul și sud-estul țării. În dimineața de 3 februarie, cerul va fi senin tot în sudul țării, cu precădere în Oltenia. Prognoza oră de oră, pentru următoarele 3 zile, poate fi urmărită pe harta radar meteo interactivă din aplicație.

Harta radar meteo interactivă: unde este senin și putem vedea cometa cu ochii liberi.Prognoza meteo pentru dimineața de 2 februarie, la ora 06:00. Click pe imagine pentru a vedea harta interactivă.

Dacă reușiți să realizați imagini ale cometei C/2022 E3 ZTF, le așteptăm cu drag! Puteți încărca fișierele aici.

Redacția Meteo & Radar