Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo

Știri meteo - urmărește vremea în direct

03:30
4 iunie 2023

Canalul Suez paralizat
Zid de nisip deasupra Egiptului

Zid de nisip deasupra Egiptului

O furtună puternică de nisip a lovit Canalul Suez și alte regiuni din Egipt, inclusiv capitala Cairo. În unele zone, cerul s-a întunecat aproape ca în timpul nopții.

În această perioadă a anului, furtuni de nisip de mare amploare se dezlănțuie în Sahara, când rafalele de vânt ridică mici particule de nisip din deșert și le transportă pe distanțe de sute și mii de kilometri.

De data aceasta, furtuna de nisip a cuprins o mare parte din Egipt, inclusiv capitala sa. Cerul de deasupra orașului Cairo a căpătat o nuanță amenințătoare până când a devenit la fel de întunecat ca în miez de noapte. Furtuna a doborât copaci, panouri publicitare și stâlpi de electricitate.

O persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite. Norul de praf s-a deplasat apoi peste apele Mării Roșii, unde a paralizat funcționarea a două porturi maritime de pe Canalul Suez. Circulația navelor a trebuit să fie oprită, deoarece vizibilitatea a scăzut până aproape de zero.

În plus, valurile de furtună de 4 metri înălțime reprezentau o amenințare, putând provoca eșuarea unor nave și blocarea circulației maritime pe canal, la fel ca în 2021.

Redacția Meteo & Radar
Trimite-ne fotografiile sau videourile tale
05:55
3 iunie 2023

Cu soare la miezul nopții
Record de frig în Finlanda

Record de frig în Finlanda

Mai multe recorduri de frig tocmai au fost doborâte în nordul Finlandei, în condițiile în care acolo în această perioadă soarele strălucește zi și noapte.

În Scandinavia arctică, săptămâna trecută a fost deosebit de rece pentru această perioadă a anului. O circulație nord-vestică a adus mase de aer foarte reci de origine polară, determinând înregistrarea unor temperaturi foarte coborâte.

În primele ore ale dimineții de joi, 1 iunie, în Finlanda a fost doborât recordul de frig pentru prima lună a verii meteorologice. Mercurul a coborât până la -7,7 grade în orașul Enontekiö Saana din nord-vestul țării, depășind precedentul record pentru luna iunie, ce data din 1962.

Stația meteo Enontekiö Kilpisjärvi Saana a înregistrat o temperatură minimă de -7,7 grade Celsius în timpul nopții. Acesta este, provizoriu, un nou record pentru cea mai scăzută temperatură din iunie în Finlanda. Recordul anterior, de -7,0 grade Celsius, a fost înregistrat la stația Inari Laanila pe 3 iunie 1962.

Recordul anterior era de -7,0 grade și fusese înregistrat în Inari Laanila, un mic sat situat tot în nordul țării.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că stația care a măsurat noul record este o stație meteorologică destul de nouă, situată într-o zonă montană, și funcționează doar din 1991. Dar măsurătoarea este totuși extraordinară, chiar dacă nu avem date mai vechi din această locație, iar recordul de frig a fost confirmat și de mai multe stații învecinate.

Frigul este cu atât mai special cu cât în această perioadă din an, soarele nu mai apune deloc în nordul Scandinaviei, ci strălucește zi și noapte.

Recorduri de frig nu doar în Finlanda

Aerul rece s-a extins mai mult spre sud în timpul nopții de vineri. Ca urmare, au fost stabilite recorduri regionale de frig și în țările baltice. În satul estonian Kuusiku, la sud-est de Talin, de exemplu, temperatura a ajuns la -3,3 grade.

Săptămâna viitoare va rămâne destul de frig din cauza unui vânt persistent de nord-vest. Cu toate acestea, datorită norilor, temperatura nu va scădea atât de mult noaptea. Prin urmare, nu ne așteptăm să mai vedem alte recorduri aici în perioada următoare.

Redacția Meteo & Radar
12:06
2 iunie 2023

Avertizare meteo
Ploi torențiale puternice și furtuni

Avertizare meteo

Avertizare meteo pentru averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină, în sudul și centrul țării, pentru sâmbătă, 3 iunie.

Datorită pasajului unui front atmosferic rece, sâmbătă vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin ploi torențiale, furtuni, vijelii și grindină, în special în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei și, pe alocuri, în Dobrogea și Banat.

Primele averse se vor semnala dimineața în centrul și estul țării, dar aria acestora se va extinde după orele prânzului. Cele mai puternice furtuni sunt așteptate în Oltenia, vestul Munteniei și în zonele de munte, unde, local, cantitățile de apă vor atinge și depăși 25 - 40 l/mp.

Izolat, vor fi posibile averse torențiale puternice, care vor lăsa, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantități de peste 50 - 60 l/mp. Mai ales în zona de deal și munte, vor fi posibile viituri rapide pe unele râuri mai mici și inundații locale.

Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice frecvente, intensificări temporare ale vântului cu aspect de vijelie și, pe spații mai restrânse, căderi de grindină.

Aria averselor de ploaie și furtunilor se va restrânge spre seară, dar pe alocuri, îndeosebi în vestul Olteniei, ploile pot continua la o intensitate mai redusă și în timpul nopții.

Urmăriți LIVE toate furtunile și fulgere din România și evoluția acestora în următoarele minute și ore, pe harta radar meteo și pe harta interactivă a fulgerelor.

Redacția Meteo & Radar
03:04
2 iunie 2023

Ploi, furtuni și vijelii
Vremea în mini-vacanța de Rusalii

Vremea de Rusalii: Ploi, furtuni și vijelii

Weekend-ul prelungit de Rusalii va începe cu temperaturi de până la 30 de grade, furtuni, vijelii și ploi torențiale în mai multe regiuni, dar ulterior vremea se va răcori, iar aria ploilor se vor restrânge.

Un front atmosferic rece va traversa teritoriul țării noastre în acest weekend. Vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, furtuni, ploi torențiale, intensificări ale vântului, dar și o răcorire a vremii.

Vineri, 2 iunie

Vineri, primele înnorări și averse vor apărea în zonele de munte, în jurul prânzului. După-amiaza, furtunile se vor extinde, local, și în zonele joase, mai ales în vest, sud-vest și nord-est. Pe alocuri, îndeosebi în nordul Moldovei, ploile vor fi însoțite de vijelii și căderi de grindină.

În multe zone din estul și sudul țării, vineri va fi și cea mai caldă zi de până acum, cu maxime cuprinse între 27 și 29 de grade, iar izolat până la 30 de grade. În restul țării, temperaturile se vor încadra, în general, între 22 și 27 de grade.

Vineri, temperaturile vor urca până la 27 - 30 de grade în sudul și estul țării. Click pe imagine pentru harta interactivă.Vineri, temperaturile vor urca până la 27 - 30 de grade în sudul și estul țării. Click pe imagine pentru harta interactivă.

Sâmbătă, 3 iunie

Sâmbătă, ploile și furtunile se vor muta în centrul și sudul țării. În Oltenia și, local, în Muntenia, Dobrogea și sudul Transilvaniei, vor fi posibile averse torențiale puternice, ce vor acumula peste 30 - 50 l/mp, descărcări electrice frecvente și intensificări ale vântului.

Vremea se va răcori substanțial, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 și 25 de grade în cea mai mare parte a țării. În est și sud-est, vântul va avea intensificări cu rafale de până la 50 - 65 km/h.

Harta ploilor și furtunilor pentru sâmbătă, 2 iunie, ora 15. Click pe imagine pentru harta interactivă.Harta ploilor și furtunilor pentru sâmbătă, 3 iunie, ora 15. Click pe imagine pentru harta interactivă.

Duminică, 4 iunie

În Duminica Rusaliilor, vor mai fi posibile câteva ploi și furtuni în vest și sud-vest, dar în general vremea va fi mai liniștită și destul de răcoroasă în majoritatea regiunilor.

Dimineața va fi chiar rece pentru luna iunie în nordul și centrul Moldovei, precum și în estul Transilvaniei, unde temperaturile vor scădea până la 6 - 9 grade. Nici la prânz nu va fi foarte cald: în sud și est se vor înregistra între 22 și 25 de grade, iar în vest și nord-vest se vor atinge 25 - 27 de grade.

Luni, 5 iunie

Vremea va începe să se încălzească ușor în a doua zi de Rusalii, când mercurul din termometre va arăta din nou valori de peste 24 - 26 de grade în mare parte din țară. Ziua, vor fi posibile averse locale în zonele de deal și munte, dar spre seară sunt posibile și ploi mai liniștite în regiunile vestice.

Temperatura maximă - luni, 5 iunie

Urmăriți unde va ploua, ce temperaturi se vor înregistra și cât de puternic va fi vântul, în următoarele minute, ore și zile, pe hărțile meteo interactive din aplicație.

Redacția Meteo & Radar
11:48
1 iunie 2023

Zile calde
1 iunie: începe vara meteorologică

Pe 1 iunie începe vara meteorologică

Pentru noi, meteorologii, pe 1 iunie începe vara. Vremea de vară este deja prezentă în cea mai mare parte a țării, încadrându-se în mediile normale pentru această perioadă.

Vara meteorologică

Vara meteorologică începe pe 1 iunie, întrucât pentru meteorologi, atunci când a apărut această știință, din motive statistice, a fost mai ușor pentru să aloce trei luni întregi unui anotimp. Acest lucru face mai ușoară compararea datelor meteo pe o perioadă mai lungă de timp.

Vara calendaristică (astronomică)

Vara calendaristică, sau cea astronomică, va începe pe 21 iunie, atunci când va avea loc solstițiul de vară, iar ziua va avea cea mai lungă durată din tot anul. De la acea dată, durata zilei va începe să se scurteze, însă până la sfârșitul lunii iulie, acest lucru va fi aproape insesizabil.

Știați deja?

În medie, vara se deplasează cu o viteză de aproximativ 40 de kilometri pe zi din sudul Europei în nordul Europei.

Metoda fenologică

Un alt mod de determinare a verii este așa-numita metodă fenologică.

Din punct de vedere fenologic, începutul verii depinde de fenomenele din natură, cum ar fi începutul înfloririi florilor și ierburilor de vară, dezvoltarea frunzelor și a înfloririi copacilor, dar și comportamentul animalelor. În ceea ce privește plantele, începutul verii este derivat direct din stadiul dezvoltării diferitelor plante.

Începutul fenologic al verii este în primul rând dependent de vreme, de microclimatul zonei și de latitudinea și longitudinea geografică. De multe ori, începutul fenologic al verii are loc puțin mai devreme în orașe decât la ​​țară, de exemplu. În nord, însă, începe mai târziu decât în ​​sud.

Redacția Meteo & Radar