Acasă / Articole recomandate /

Campi Flegrei: Ar putea erupe un supervulcan în Europa?

03:10
19 iunie 2023

Campi Flegrei
Ar putea erupe un supervulcan în Europa?

Cutremure, deformări ale suprafeței pământului, fracturi în rocă și emanații de gaze vulcanice: tot mai multe semnale intrigante ar putea indica revenirea la activitate a unui vulcan imens, aflat în sudul Europei.

În spatele aparenței liniștite de astăzi se ascunde o realitate potențial explozivă, mulți oameni de știință punând din ce în ce mai mult sub semnul întrebării posibilitatea ca un vulcan adormit să revină la activitate după câteva secole de la ultima sa erupție.

Care este acest supervulcan?

Într-un studiu recent publicat la 9 iunie în Communications Earth & Environment, cercetătorii vulcanologi au analizat posibilitatea unei viitoare erupții a unui vulcan situat în inima continentului european. Vulcanul în cauză este Campi Flegrei, un complex vulcanic situat în regiunea Campania din Italia, în apropiere de orașul Napoli.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Din cauza structurii sale geologice complexe, care cuprinde mai multe cratere vulcanice și o rețea extinsă de camere magmatice subterane, acest vulcan este considerat unul dintre cei mai periculoși din lume. Mai mult, proximitatea sa față de o zonă dens populată reprezintă o amenințare regională.

Ultima erupție a Campi Flegrei a avut loc în 1538 și, deși a fost de intensitate moderată, a avut consecințe semnificative. Cenușa vulcanică s-a răspândit pe mai mulți kilometri, deteriorând casele și culturile.

Ce ar putea aduce viitorul?

Campi Flegrei a fost monitorizat îndeaproape încă din anii 1980. Oamenii de știință au înregistrat numeroase vârfuri de activitate, însoțite de peste 600 de cutremure numai în luna aprilie.

Aceste cutremure seismice sunt provocate de circulația gazelor vulcanice care pătrund în scoarța terestră. Dacă acest gaz se infiltrează prea adânc în rocă, poate provoca fisuri în scoarță, provocând ridicarea magmei.

Echipa de cercetători de la University College din Londra a dezvoltat un nou model pentru a analiza mai precis comportamentul rocii sub presiunea crescândă din adâncul vulcanului, comparându-l cu fazele anterioare de ridicare.

Concluzia studiului lor este că modelul de ridicare și de zguduire seismică a vulcanului s-a schimbat în ultimele decenii. În timp ce roca de acoperire încă se deforma elastic în urmă cu 40 de ani, elasticitatea sa a scăzut semnificativ în ultimii ani, devenind tot mai fragilă.

Chiar dacă această evoluție nu duce neapărat la o erupție în viitorul apropiat, oamenii de știință estimează că riscul este mai mare decât în timpul ultimei crize de acum 40 de ani. Prin urmare, în studiul lor, cercetătorii subliniază și urgența unor investigații suplimentare pentru a fi pregătiți pentru toate scenariile posibile.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
duminică, 29 iunie 2025

Deșertul Atacama

Zăpadă în cel mai uscat loc din lume
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
Temperatură record pentru luna iunie, în Spania / Harta Meteo & Radar
luni, 30 iunie 2025

46 de grade

Record pentru iunie, în Spania
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea