Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Fenomen natural impresionant: Soarele de la miezul nopții, în Norvegia

10:02
12 iulie 2022

Fenomen impresionant
Soarele de la miezul nopții, în Norvegia

Soarele de la miezul nopții, imagini filmate în nordul Norvegiei

În nordul extrem al Europei, în lunile de vară, poate fi observat un fenomen natural impresionant: soarele de la miezul nopții. Imaginile au fost filmate în nordul Norvegiei.

Fenomenul apare în lunile de vară în locuri la nord de Cercul Arctic sau la sud de Cercul Antarctic. Atunci are loc vara polară, când soarele rămâne deasupra orizontului timp de 24 de ore pe zi. Asta înseamnă că nu mai există răsărit sau apus, ci doar lumină constantă.

Înclinația Pământului

Acest fenomen unic este cauzat de înclinația sezonieră a Pământului către soare în timpul verii arctice sau antarctice.

În regiunile polare, soarele de la miezul nopții apare datorită unghiului planetei în vara polară. În timpul verii polare, un anumit pol al planetei este îndreptat spre soare într-un unghi ascuțit. Acest unghi previne ca regiunea să cadă în umbră pe măsură ce Pământul se întoarce, deci nu mai există noaptea. Celălalt pol al planetei, însă, este martor la un efect invers: rămâne în umbră mai mult decât restul planetei, ceea ce duce la efectul nopții polare.

În funcție de locul în care vă aflați la poli, veți observa diferit soarele de la miezul nopții. Dacă vă aflați la latitudini inferioare, veți vedea soarele răsărind și coborând pe tot parcursul zilei, dar va rămâne mereu deasupra orizontului. Cu cât vă apropiați de pol, cu atât soarele rămâne mai sus pe cer și cu atât va oscila mai puțin.

Viața sălbatică

Sezonul soarelui de la miezul nopții este un moment activ pentru fauna sălbatică. Regiunile din latitudinile inferioare, unde există plante, se confruntă cu o mare viteză în creștere. Animalele muncesc din greu pentru a se îngrășa în această perioadă și vor începe sezoanele de reproducere. Interesant este că animalele din regiunile polare nu intră în hibernare în timpul nopții polare, deoarece nivelul de hrană rămâne neschimbat. Doar femelele de urs polar gestante iernează într-un bârlog. Puii lor se nasc din noiembrie până în ianuarie și doar când soarele a revenit (pe la sfârșitul lunii martie sau aprilie) ies la iveală.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale