Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Explozie masivă: Strălucire din adâncul spațiului

11:30
18 octombrie 2022

Explozie masivă
Video: Strălucire din adâncul spațiului

La începutul lunii octombrie, astronomii au observat cea mai strălucitoare explozie de raze gamma din toate timpurile. Sclipirea de lumină a venit de la o distanță de aproape 2 miliarde de ani lumină, a eliberat cantități masive de energie și a dus la formarea unei găuri negre.

Se crede că originea acestor raze gamma se află probabil în formarea unei găuri negre. Pentru a pune în context puterea exploziei gamma, aceasta a eliberat mai multă energie în doar câteva secunde decât va elibera Soarele nostru în întreaga sa viață.

Acest fenomen a fost numit de astronomi "evenimentul secolului". Se estimează că fulgerul cosmic de lumină a luat naștere la o distanță de aproape 2 miliarde de ani lumină, ceea ce îl face mult mai aproape de Pământ decât toate celelalte explozii de raze gamma observate până acum.

Reprezentare artistică a unei explozii de raze gamma.Reprezentare artistică a unei explozii de raze gamma. - © ESO/L. Calçada / CC BY 4.0 CC BY

Un an-lumină este o unitate de lungime (ca și kilometrul, de exemplu) și este definit ca fiind distanța parcursă de lumină într-un an, a cărei viteză este de 300 000 de kilometri pe secundă, rotunjită la cel mai apropiat kilometru.

Mai sunt încă multe de învățat despre exploziile de raze gamma. Se crede că acestea se formează atunci când stelele masive explodează la sfârșitul vieții lor. Aceasta produce o explozie foarte violentă, numită supernovă. Straturile stelei sunt apoi împrăștiate în univers, lăsând doar nucleul central, care este atât de masiv încât se prăbușește într-o gaură neagră care se rotește rapid.

Undele de șoc ale unor jeturi gigantice

În timpul acestui proces, radiația electromagnetică este emisă sub forma unor jeturi foarte puternic grupate. Aceste jeturi de mare energie străbat gazul din supernovă, care se împrăștie aproape la fel de repede ca lumina, și provoacă unde de șoc gigantice. Aceste unde de șoc sunt cele care provoacă marea străfulgerare a luminii.

Această străfulgerare de lumină a durat câteva sute de secunde și continuă să strălucească în spațiu. Sclipirea ulterioară poate continua timp de câteva săptămâni, dar poate fi detectată doar cu ajutorul unor telescoape deosebit de puternice.

Nici un pericol pentru Pământ

Exploziile de raze gamma de dincolo de sistemul solar sunt în general considerate inofensive pentru noi. Radiațiile pe care le emit sunt pur și simplu prea slabe pentru a declanșa reacții chimice în atmosfera Pământului.

Dacă o bandă mai apropiată de jeturi ar lovi exact Pământul, o explozie cosmică de raze gamma ar putea afecta atmosfera și viața pe Pământ. Din fericire, nu există semne ale unei supernove iminente în imediata vecinătate a Soarelui nostru.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
miercuri, 30 aprilie 2025

Val de căldură extremă

Până la 50°C în Pakistan și India
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale