Acasă / Articole recomandate /

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade în vestul României

03:00
7 iunie 2023

Clădiri avariate
Cutremur în vestul României

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade în vestul României

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs marți seara în județul Arad. Mai multe clădiri au fost avariate în urma seismului, iar două localități au rămas temporar fără curent electric.

Marți, 6 iunie, în jurul orei 20:26, a avut loc un cutremur de intensitate medie în vestul țării. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la adâncimea de 5,6 km și a avut magnitudinea locală de 5,2 grade pe scara Richter.

Epicentrul a fost localizat în zona localităților Păuliș și Ghioroc, la 20 km est de municipiul Arad, 50 km de Timișoara și 71 km de Bekescsaba.

Pagube în Arad și întreruperi de curent

Cutremurul a fost resimțit intens în județul Arad, unde mai multe clădiri au suferit daune, constând în desprinderea unor porțiuni de fațadă, căderi de tencuială și țigle, dar și apariția unor fisuri în pereți.

Mișcările seismice au afectat și clădirea fostului Spital Municipal din Arad, unde s-au desprins bucăți din tavan. De asemenea, s-au raportat pagube și la Compartimentul de îngrijiri paliative de la Ghioroc. Din fericire, nu au fost victime.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Mai multe părți din localitățile Vladimirescu și Lipova au rămas temporar fără curent electric, după ce câteva transformatoare au fost afectat de seism. Potrivit autorităților, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în cursul serii.

Cutremurul a fost resimțit pe un areal destul de mare în vestul țării, inclusiv în Cluj-Napoca, Deva, Oradea, Timișoara, precum și în țările vecine, Ungaria și Serbia.

În aceeași zonă din județul Arad s-au mai produs alte trei cutremure de intensitate moderată pe 22 și 23 mai, cu magnitudini cuprinse între 4,3 și 4,7 grade, însoțite de replici mai slabe.

Care a fost cauza cutremurului?

Cea mai mare parte a activității seismice din România este concentrată în zona Vrancea. Totuși, există și alte regiuni seismice, care apar datorită prezenței unor falii locale, precum și la contactul dintre Munții Carpații și zonele joase.

Regiunea seismică Banat este a treia ca importanță la nivel național, iar în unii ani se pot înregistra destul de multe cutremure, în general slabe. Mai rar, se pot produce însă și seisme moderate. Cel mai puternic cutremur măsurat instrumental în județul Arad a avut magnitudinea de 5,6.

Serie de cutremure în OlteniaCitește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 1 iulie 2025

Protecție solară necesară

Indice UV foarte înalt, în țară
duminică, 29 iunie 2025

Deșertul Atacama

Zăpadă în cel mai uscat loc din lume
sâmbătă, 28 iunie 2025

După caniculă

Aerisiți corect locuința în timpul verii
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea