Acasă / Articole recomandate /

Clima României: Ce temperaturi sunt „normale” pentru luna iulie?

09:30
19 iulie 2022

Clima României
Ce temperaturi sunt „normale” în iulie?

Clima României

Valurile de căldură nu sunt noi, ci fenomene obișnuite pentru luna iulie. Însă frecvența și intensitatea lor este în creștere: temperaturile maxime devin din ce în ce mai mari, iar perioadele cu valuri de căldură devin mai lungi. Care sunt, prin urmare, temperaturile considerate "normale" în România în luna iulie?

Pentru a spune că un fenomen meteorologic, precum un val de căldură, este normal sau nu pentru o anumită zonă, trebuie să cunoaștem caracteristicile climatice ale acelei zone.

Condițiile climatice sunt sensibil diferite între regiuni și mai ales în altitudine. Dacă în sudul țării este normal ca temperaturile să depășească ușor 30 de grade într-o zi de iulie, în zona centrală am vorbi deja de o zi călduroasă. Iar în zona de munte, la peste 800 m, asemenea temperaturi se înregistrează foarte rar.

Evident, în majoritatea lunilor temperaturile prezintă variații de la o zi la alta, datorită dinamicii atmosferei, iar valurile de căldură sunt, în general, fenomene obișnuite în luna iulie. În acest caz, importante sunt intensitatea și durata căldurii, raportate la condițiile climatice normale dintr-o anumită regiune.

De asemenea, chiar dacă România nu are o suprafață foarte mare, în anumite situații doar unele regiuni pot fi afectate de o pătrundere de aer cald, înregistrând temperaturi peste medie, în timp ce în altele regimul termic poate fi apropiat de cel normal.

În sudul țării, o temperatură de aproximativ 40 de grade se poate atinge destul de frecvent, aproape în fiecare an în unele areale din lunca Dunării. Pe de altă parte, la Iași astfel de temperaturi s-au atins în luna iulie doar de două ori în ultimii 130 de ani, iar la Arad o singură dată, pe 24 iulie 2007.

La Cluj-Napoca nu doar că nu s-au atins niciodată 40 de grade în iulie, dar până și maximele de 38 de grade, relativ comune în alte regiuni, se înregistrează extrem de rar aici, cam o dată la 50 de ani. Evident, la stația meteorologică vârful Omu chiar și o temperatură de 25 de grade ar fi ceva cu totul excepțional.

Tabelul de mai jos prezintă valorile unor parametri climatici pentru luna iulie în câteva locuri din țară:

Stația meteorologicăTemperatura medie lunarăMedia temperaturilor maximeTemperatura maximă absolută
Arad22,329,540,2 (2007)
București - Băneasa23,030,442,2 (2000)
Cluj - Napoca20,026,738,6 (1882)
Constanța23,927,938,5 (2007)
Craiova23,330,242,6 (2007)
Iași22,429,040,1 (2007)
Vf. Omu6,89,822,1 (1984)

În timp ce o ninsoare abundentă în aprilie sau o temperatură de peste 20 de grade în timpul iernii sunt percepute aproape automat ca fiind evenimente meteorologice excepționale, în mod clar anormale pentru acea perioadă din an, valurile de căldură din timpul verii dau uneori naștere la discuții mai aprinse.

Pentru a stabili dacă condițiile meteorologice înregistrate sau prognozate sunt normale pentru o anumită regiune, meteorologii se raportează la clima acelei regiuni. Dacă vremea reflectă variațiile pe termen scurt ale atmosferei, de ordinul zilelor sau orelor, clima reprezintă o medie a condițiilor atmosferice pentru o perioadă lungă de timp.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) recomandă utilizarea unei perioade de 30 de ani, numită și normă climatologică, pentru a evalua evenimentele climatice și pentru a oferi un context pentru variabilitatea de la un an la altul. Perioada de referință este actualizată în fiecare deceniu, cea mai recentă fiind 1991 - 2020.

Printre parametri climatici utilizați mai frecvent pentru lunile de vară se numără:

  • Temperatura medie - se calculează pentru fiecare zi utilizând valorile măsurate la mai multe ore de observații (4 valori orare în România, corespunzătoare orelor 3, 9, 15 și 21), iar ulterior se determină media lunară
  • Media maximelor - media valorilor maxime de temperatură din fiecare zi a lunii
  • Temperatura maximă absolută - cea mai ridicată temperatură măsurată la o anumită stație meteorologică în toată perioada de observații
  • Numărul mediu de zile caniculare (temperatura maximă zilnică peste 35,0 grade)
  • Numărul mediu de nopți tropicale (temperatura minimă zilnică peste 20,0 grade)

Fiți la curent cu evoluția temperaturilor în România și nu numai, urmărind harta radar meteo interactivă din aplicație sau de pe website.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 11 iulie 2025

Vremea în weekend

Averse locale și temperaturi în creștere
Canicula in Romania: temperaturile ajung in weekend la 40 de grade Celsius
vineri, 4 iulie 2025

Vremea în weekend

Weekend fierbinte, până la 40°C
vineri, 11 iulie 2025

Ploi torențiale

Furtuni violente în Ucraina
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea