Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Căderi de cenușă în estul Siciliei în urma erupției vulcanului Etna. VIDEO

03:02
23 mai 2023

Erupția vulcanului Etna
Căderi de cenușă în Sicilia. VIDEO

Faimosul vulcan Etna din Italia a erupt duminică, acoperind străzile din apropiere cu cenușă și oprind traficul aerian pe aeroportul din Catania.

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a erupt duminică în Sicilia. O ploaie de cenușă a căzut peste Catania și Adrano, un alt oraș aflat la marginea vulcanului. Ca măsură de precauție, Protecția Civilă a declarat alertă portocalie. În primă fază, nu au fost raportate pagube sau victime.

Traficul aerian pe aeroportul din Catania a fost suspendat temporar, deoarece pista era murdară de cenușă. Între timp, aeroportul a fost redeschis, dar este posibil să mai apară întârzieri.

Aeroportul internațional Catania a avut anul trecut aproximativ zece milioane de pasageri. Acesta deservește partea de est a Siciliei, una dintre cele mai populare destinații turistice din Italia.

Străzi acoperite de cenușă în Nicolosi, Sicilia, duminică, după ultima erupție a vulcanului Etna.Străzi acoperite de cenușă în Nicolosi, Sicilia, duminică, după ultima erupție a vulcanului Etna. - © picture alliance

Cu o înălțime de peste 3.300 de metri, Etna erupe în mod regulat pe tot parcursul anului, deși ultima sa erupție majoră a avut loc în urmă cu peste un secol, în 1922.

Acesta este monitorizat în mod constant, iar o erupție era așteptată în acest weekend, după ce săptămâna trecută a fost înregistrată o creștere a trepidațiilor sub vulcan.

Înregistrările istorice arată că Etna este activă din jurul anului 1.500 î.Hr., deși datele magmatice sugerează o activitate de peste 300.000 de ani.Înregistrările istorice arată că Etna este activă din jurul anului 1.500 î.Hr., deși datele magmatice sugerează o activitate de peste 300.000 de ani.

Erupția are loc în timp ce nordul Italiei se luptă în continuare cu inundații devastatoare, ce au forțat peste 36.000 de persoane să își părăsească locuințele.

Se cunosc cel puțin 14 victime, regiunea Emilia Romagna fiind cea mai afectată, după ce în doar 36 de ore a căzut jumătate din cantitatea medie anuală de precipitații.

Inundații dramatice în Italia. VIDEOCitește și

De la mijlocul săptămânii sunt așteptate și alte precipitații, iar primarul din Bologna a declarat că va dura ani de zile până când pagubele vor fi complet reparate.

Redacția Meteo & Radar
03:30
4 iunie 2023
Furtună de nisip în Egipt

Canalul Suez paralizat

Zid de nisip deasupra Egiptului

05:55
3 iunie 2023
Record de frig în Finlanda

Cu soare la miezul nopții

Record de frig în Finlanda

12:06
2 iunie 2023
Avertizare meteo

Avertizare meteo

Ploi torențiale puternice și furtuni

Toate știrile
Meteo & Radar
Pagină web | Aplicație
facebookContact
Protecția datelor | Informații legale