Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

O tornadă și grindină mare în România. VIDEO

09:00
8 mai 2025

Furtuni severe
O tornadă și grindină în România. VIDEO

O serie de furtuni puternice, cu ploi torențiale, vijelii și grindină s-au abătut asupra României în această săptămână. În sud-estul țării a fost observată chiar și o tornadă.

Alimentate de contrastul termic dintre o masă de aer neobișnuit de rece pentru această perioadă și o altă masă de aer foarte cald, furtunile puternice au lovit mai ales sudul României, unde au provocat distrugeri semnificative în unele zone.

Tornadă în Dobrogea

O furtună puternică de tip supercelulă a produs chiar și o tornadă, miercuri, în vestul județului Tulcea, în apropierea localității General Praporgescu.

Radarul meteo arată furtuna de tip supercelulă care a produs o tornadă, miercuri, în vestul județului Tulcea.

Sute de case distruse de grindină

Localitatea Burila Mare din județul Mehedinți a fost devastată, marți, 6 mai, de o furtună neobișnuit de violentă. Peste 200 de case și numeroase mașini au fost grav avariate de grindina uriașă, cu dimensiuni de până la 5 - 6 cm.

Grindina și vijeliile a produs pagube însemnate și în alte localități, mai ales din sudul și sud-vestul țării, iar local s-au înregistrat cantități mari de precipitații, de peste 30 l/mp, în intervale scurte de timp.

Care a fost cauza vremii severe?

Fenomenele din ultimele zile s-au produs pe fondul instabilității atmosferice ridicate, determinate de contrastul termic dintre o masă de aer rece de origine arctică, în nord, și aerul tropical aflat la sud de România.

O zonă frontală separă la sol cele două mase de aer, în timp ce în altitudine un talveg de undă lungă favorizează mișcările ascendente ale aerului și forfecarea vântului, asigurând condițiile necesare pentru formarea furtunilor puternice, mai ales în sudul României și în țările vecine.

Știați că?

Un talveg de altitudine este o zonă alungită de joasă presiune în straturile medii și înalte ale atmosferei, care poate persista o perioadă mai lungă deasupra unei regiuni, aducând o vreme umedă și instabilă.

Vremea se menține umedă și instabilă și în zilele următoare, dar șansele de fenomene severe se vor reduce semnificativ începând de vineri.

Trimiteți-ne imagini!

Ați surprins și voi efectele furtunilor puternice din ultimele zile? Așteptăm imaginile voastre pe pagina noastră de încărcare, aici: https://www.meteoradar.ro/upload.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
Temperatura apei și înălțimea valurilor apei mării, pe litoral
joi, 1 mai 2025

Vremea de 1 Mai la mare

Temperatura apei și înălțimea valurilor
miercuri, 7 mai 2025

Evenimente astro în mai

Ploaie de stele, Luna Florilor și Venus
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale