Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Cum să vă protejați de căpușe

03:00
21 aprilie 2025

Sfaturi de primăvară
Cum să vă protejați de căpușe

Zecke auf einem Fingernagel

Vremea frumoasă de primăvară ne ademenește să ieșim în aer liber. Atenție însă! O plimbare plăcută în pădure sau un picnic în iarba înaltă se poate termina cu o mușcătură de căpușă.

Nu doar oamenii se înviorează odată cu creșterea temperaturilor. Micile târâtoare, care pot transmite boli precum encefalita transmisă de căpușe (TBE) și boala Lyme, devin și ele din nou active.

Dureri de cap, febră mare, efecte secundare permanente - acestea pot fi consecințele grave ale unei mușcături de căpușă. Primăvara, căpușele se găsesc mai ales în locuri din care pot ajunge rapid la o gazdă printr-un contact scurt.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă protejați împotriva căpușelor:

  • O bună protecție împotriva căpușelor poate fi găsită în propria garderobă: purtarea pantalonilor lungi, a papucilor rezistenți în locul sandalelor și a bluzelor și cămășilor cu mânecă lungă poate ține căpușele la distanță.
  • Chiar dacă nu este ultimul trend al modei, trageți șosetele peste partea inferioară a pantalonilor, mai ales atunci când trebuie să treceți printr-o zonă în care pot fi multe căpușe (de exemplu, o pășune cu iarbă înaltă).
  • Folosiți spray-uri împotriva insectelor.
  • Facilitați căutarea căpușelor purtând haine de culoare deschisă. Insectele pot fi găsite și îndepărtate mult mai ușor.
  • Căutarea obligatorie a căpușelor ar trebui să facă parte din rutina de după o ieșire în pădure sau la iarbă verde. Deoarece căpușele adesea nu mușcă imediat primăvara, acestea pot fi, de asemenea, îndepărtate prin duș. Cu toate acestea, dușul nu este un substitut pentru verificarea căpușelor, ci poate fi doar un adaos util. În cazul în care căpușa a mușcat deja, aceasta nu poate fi îndepărtată prin duș.
  • De asemenea, ar trebui să vă verificați cu atenție pentru căpușe după ce lucrați în grădină. De exemplu, atunci când vă pregătiți grădina pentru primăvară sau după ce ați tăiat iarba.

Știați că?

Căpușele pot supraviețui în casă până la zece zile și, prin urmare, pot mușca în continuare în această perioadă. Așadar, fiți vigilenți!

Unde mușcă căpușele?

Atunci când căutați căpușele, trebuie acordată o atenție deosebită zonelor în care căpușele au fost protejate de pliuri ale pielii sau de haine mulate. Acestea includ, de exemplu, axilele, șoldurile, întreaga zonă dintre picioare, partea din spate a genunchilor și picioarele.

Cum să îndepărtați corect o căpușă?

Dacă ați găsit o mușcătură de căpușă, este important să îndepărtați insecta rapid și corect. Cu cât mai mult timp rămâne blocată în piele, cu atât mai mare este probabilitatea de infectare.

1. Folosiți o pensetă pentru a prinde căpușa de organele bucale cât mai aproape de piele (niciodată de corp) și trageți-o încet și direct din piele.

2. Pentru a evita inflamarea, toate părțile căpușei trebuie îndepărtate.

3. După ce căpușa a fost îndepărtată, dezinfectați locul mușcăturii.

Sfat:

Dacă observați că locul mușcăturii se înroșește, iar roșeața se extinde progresiv sau dacă faceți febră în următoarele câteva zile, trebuie neapărat să solicitați sfatul unui medic.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
miercuri, 7 mai 2025

Evenimente astro în mai

Ploaie de stele, Luna Florilor și Venus
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale