Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Ziua Mondială a Meteorologiei, sărbătorită pe 23 martie: Viitorul vremii, climei și apei

04:00
23 martie 2023

Vremea și clima în viitor
23 martie: Ziua Mondială a Meteorologiei

Ziua Mondială a Meteorologiei, 23 martie

Pe 23 martie sărbătorim Ziua Mondială a Meteorologiei, ce aniversează înființarea Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) în 1950, creată pentru schimbul de informații meteorologice între țări.

Ziua mondială a meteorologiei 2023 are loc în timpul celei de-a 150-a aniversări a OMM și evidențiază realizările din trecut, progresele actuale și potențialul viitorului - de la telegramele și prognozele maritime de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la supercomputere și tehnologia spațială.

Ce este meteorologia?

Meteorologia este o ramură a științelor atmosferice (care include chimia și fizica atmosferei), axată în principal pe prognoza meteo. Studiul meteorologiei datează de milenii, deși progresele semnificative în domeniul meteorologiei nu au început decât în secolul al XVIII-lea.

Termenul de meteorologie a fost folosit pentru prima dată în anul 340 î.Hr. în cartea Meteorologica a filosofului grec Aristotel, considerat întemeietorul meteorologiei.

Aristotel a creat acest cuvânt din termenul grecesc "meteoron", care înseamnă "un lucru la înălțime". Aristotel l-a folosit pentru a se referi la fenomenele naturale de pe cer. În această carte, el descrie modelele de bază ale ploii și ale mișcării soarelui.

În prezent, lumea meteorologiei include studiul științific al atmosferei, cu un accent major pe vreme și climă.

În cadrul meteorologiei, oamenii de știință, cercetătorii și meteorologii urmăresc cu toții să înțeleagă natura fizică și chimică a atmosferei și interacțiunile complexe ale acesteia cu Pământul.

Meteorologii colectează și analizează date despre atmosferă pentru a determina tendințele și prognozele meteorologice pe termen scurt și lung. De asemenea, folosim datele pentru a vedea cum s-a schimbat clima din trecut și cum s-ar putea schimba în viitor.

Schimbările climatice și meteorologia

Ca urmare a gazelor cu efect de seră care captează căldura, temperatura medie globală este în prezent cu peste 1° Celsius mai mare în prezent față de acum 150 de ani. Vremea noastră este mai extremă, oceanul este mai cald și mai acid, nivelul mării a crescut, iar ghețarii și gheața se topesc. Ritmul schimbărilor se accelerează. Trebuie să acționăm urgent acum pentru a reduce emisiile și pentru a ne asigura că generațiile viitoare pot supraviețui și prospera pe planeta noastră, transmite OMM.

Vestea bună, precizează OMM, este că progresele științifice și tehnologice rapide au îmbunătățit considerabil acuratețea prognozelor meteorologice și a avertizărilor timpurii care salvează vieți. Schimbul de date importante între o comunitate mai largă este mai liber ca niciodată și există noi instrumente, inclusiv învățarea automată și inteligența artificială.

S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește monitorizarea, simularea și proiectarea climei globale pentru a sprijini procesul decizional.

Vremea, clima și ciclul apei vor fi diferite în viitor față de cele din trecut, mai arată OMM, precizând însă că serviciile meteorologice, climatice și hidrologice ne vor ajuta să facem față provocărilor asociate și să profităm de oportunitățile care se vor ivi.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
2024, cel mai cald an pentru Europa.
vineri, 9 mai 2025

Între secetă și inundații

2024, cel mai cald an în Europa
sâmbătă, 10 mai 2025

Nopți reci de mai

Temperaturi aproape de îngheț
luni, 12 mai 2025

Vreme neobișnuit de rece

Brumă în mai și zăpadă la munte
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale