Acasă / Știri meteo /

Vom vedea aurora boreală în România și în 2024?

16:20
1 februarie 2024

Șanse de furtuni solare
Vom vedea aurora boreală și în 2024?

Aurora boreală fotografiată în România, în noiembrie 2023.Aurora boreală fotografiată în România, în noiembrie 2023. - © Alexandru Talos

Și în acest an ne putem aștepta la un mare de aurore boreale, și nu doar în regiunile clasice de manifestare ale acestor fenomene spectaculoase.

Vom putea vedea „luminile nordului”; cum sunt numite, și la noi în țară? În noiembrie 2023, aurorele boreale au putut fi văzute chiar și aici, în România, ceea ce se întâmplă foarte rar. Acest lucru nu este exclus nici în acest an.

Aurora boreală, vizibilă din RomâniaAflă mai multe

Activitate solară maximă

Cauza aurorelor este activitatea solară ridicată. Conform previziunilor, maximul acestei activități este încă în fața noastră.

Cu toate acestea, aurorele boreale pot fi văzute aici doar în timpul unei furtuni solare puternice, când o cantitate deosebit de mare de plasmă de la soare lovește câmpul magnetic al Pământului.

În perioada următoare, este destul de probabil să ne confruntăm cu astfel de furtuni solare. Bineînțeles, majoritatea acestor furtuni solare nu vor provoca aurore vizibile în țara noastră, pentru asta trebuie să fie foarte puternice, dar șansele sunt mai mari decât în timpul unui minim solar.

Care este efectul unei furtuni solare?

Câmpul magnetic al Pământului este distorsionat de atacul norului de particule al Soarelui. De aceea, fizicienii vorbesc și de o furtună geomagnetică sau furtună solară. În același timp, fluxul de particule este deviat spre polii magnetici, unde particulele de mare energie pot pătrunde în atmosferă.

Energia eliberată în acest proces încălzește atmosfera înaltă și fragilă, determinând-o să se dilate și să se extindă puțin mai mult în spațiu decât înainte sau după furtuna de particule. Prin urmare, sateliții de pe orbitele joase ale Pământului pot fi afectați de furtunile geomagnetice puternice.

Furtunile solare deosebit de puternice pot avea consecințe grave asupra infrastructurii tehnice a Pământului, care includ întreruperea telecomunicațiilor și perturbarea traficului aerian.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 12 iunie 2025

Se apropie solstițiul

Cele mai lungi seri de vară
marți, 17 iunie 2025

Până la 35°C

Zile calde și furtuni la munte
duminică, 15 iunie 2025

Căldură record

Calota Groenlandei se topește rapid
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale