Acasă / Articole recomandate /

Voaluri strălucitoare: Nori argintii, pe cerul Europei

03:30
15 iunie 2024

Voaluri strălucitoare
Nori argintii, pe cerul Europei

Norii argintii, surprinși joi seara, 13 iunie, lângă Dresda, Germania.Cristalele fine de gheață care alcătuiesc acești nori plutesc la o altitudine de 80 până la 85 de kilometri.Cum soarele nu se află cu mult sub orizont, lumina soarelui este încă reflectată de norii argintii.Nori noctilucenți deasupra orașului Aš din nord-vestul Cehiei.În condiții meteorologice adecvate, acești nori pot fi văzuți până pe la sfârșitul lunii iulie.
1/5
Norii argintii, surprinși joi seara, 13 iunie, lângă Dresda, Germania. - © Sylvio Müller

În timpul lunilor de vară, pe cer apar câteodată nori care strălucesc chiar și în timpul nopții. Norii argintii sau noctilucenți, cum mai sunt cunoscuți, sunt cei mai înalți nori din atmosferă, formându-se la altitudini de 80 - 85 km, și pot fi văzuți deasupra orizontului nordic în unele zile.

Cu puțin noroc, norii argintii se pot observa până la sfârșitul lunii iulie. Strălucirea lor argintie provine de la lumina soarelui. În timp ce jos domnește deja întunericul, în atmosfera înaltă soarele se află încă deasupra orizontului. Norii noctilucenți ies astfel în evidență pe fundalul întunecat al norilor normali.

Conținut extern recomandat al YouTube

Avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a afișa conținut de la YouTube. Vă puteți retrage consimțământul în orice moment.

Sunt de acord să-mi fie afișat conținutul de la YouTube.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Soarele se află între 6 și 16 grade sub orizont în momentul în care acești nori ajung la apogeu. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 60-90 de minute după apusul soarelui și, în mod corespunzător, înainte de răsăritul soarelui, la latitudini cuprinse între 45°N și 60°N. Astfel, acești nori pot fi văzuți uneori și din România, mai ales din partea nordică a țării.

Cum se formează?

Pentru formarea norilor argintii este necesară o temperatură foarte scăzută. În mezosferă, la o altitudine de aproximativ 80 de kilometri deasupra solului, concentrația de vapori de apă este extrem de scăzută, astfel că temperatura trebuie să scadă sub minus 120 de grade pentru ca gheața să se formeze.

În mod aparent paradoxal, aerul de la aceste înălțimi atinge temperaturi atât de scăzute doar în timpul verii, datorită modului în care vânturile din mezosferă variază de la un anotimp la altul. De aceea, norii noctilucenți sunt vizibili, în general, doar între jumătatea lunii mai și sfârșitul lunii iulie.

Ați surprins și voi acești nori spectaculoși pe cerul nopții? Așteptăm cu drag imaginile voastre pe pagina noastră de încărcare, aici: https://www.meteoradar.ro/upload

Furtuni spectaculoase în România. FOTOCitește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 10 iulie 2025

Temperaturi în scădere

Nopți mai răcoroase
joi, 10 iulie 2025

Ploi torențiale

Inundații în Polonia
Canicula in Romania: temperaturile ajung in weekend la 40 de grade Celsius
vineri, 4 iulie 2025

Vremea în weekend

Weekend fierbinte, până la 40°C
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea