Acasă / Articole recomandate /

Un fost uragan ajunge în Europa. Cum va afecta vremea în România?

04:00
21 august 2024

Cum va afecta vremea
Un fost uragan ajunge în Europa

Fostul uragan Ernesto ajunge miercuri pe coasta de vest a Irlandei. După ce a traversat Atlanticul, acesta lovește acum insula cu rafale de până la 100 de kilometri pe oră. Și vremea în România va fi, indirect, influențată de fostul uragan.

Marți dimineața, Ernesto era încă un uragan de categoria 1 și lovea coasta estică a regiunii Newfoundland din Canada cu ploi și vânt puternic. Ulterior, acesta s-a transformat într-un ciclon extratropical și a început să traverseze Atlanticul spre Europa, unde va ajunge miercuri seara.

Harta vântului: Joi și vineri vor fi posibile rafale de peste 100 km/h în unele zone din Irlanda și Marea Britanie.Harta vântului: De miercuri până vineri vor fi posibile rafale de până la 100 km/h în unele zone din Irlanda și Marea Britanie.

Joi, furtuna se va îndrepta spre Marea Britanie, slăbind în intensitate. Cele mai puternice rafale se vor produce însă doar în largul mării sau la altitudini mai mari.

Cum va afecta vremea din România?

Cu toate că nu va ajunge la noi, fostul uragan va influența, indirect, și vremea din România. Mai exact, va contribui la intensificarea și extinderea depresiunii islandeze. Aceasta va determina un nou transport de aer tropical spre estul continentului, ducând la o intensificare a caniculei în țara noastră.

Întregul Atlantic de Nord, foarte cald

Nici formarea primelor furtuni tropicale la sfârșitul lunii august, nici influența lor asupra vremii noastre nu sunt neobișnuite. Anul acesta, ca și anul trecut, Atlanticul este un „teren propice” pentru furtuni: Temperatura la suprafața apei este cu 1 până la 3 grade peste medie, pe suprafețe extinse. Apa caldă se evaporă mai bine, iar așa-numita energie latentă din aer crește. Aceasta este energia care este stocată în aer sub formă de vapori de apă și este cunoscută și sub denumirea de energie potențială. Atunci când vaporii de apă se condensează în nori de ploaie și furtună, energia este eliberată. Cu cât există mai multă energie, cu atât mai puternice pot fi fenomenele însoțitoare, cum ar fi vântul și ploaia.

Caniculă până la sfârșitul lunii?Tendința meteo
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
Radar de temperatură Scandinavia
luni, 14 iulie 2025

Temperaturi peste 30°C

Vară în toată regula în Scandinavia
joi, 10 iulie 2025

Ploi torențiale

Inundații în Polonia
marți, 8 iulie 2025

Salutări de iarnă în vară

Zăpadă proaspătă în Alpi
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea