Acasă / Știri meteo /

Un asteroid se va apropia de Pământ în 2046

15:00
13 martie 2023

Cât de mare este riscul
Va lovi un asteroid Pământul în 2046?

teaser-asteroid

Rapoartele despre un presupus impact iminent al unui asteroid fac înconjurul lumii. Se spune că asteroidul 2023 DW ar reprezenta o amenințare serioasă și că se va ciocni cu Pământul în februarie 2046. Iată cât de probabil este acest scenariu.

Chiar de Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie 2046, Pământul ar urma să fie lovit de un asteroid descoperit recent. Aceasta este vestea proastă care circulă în prezent pe rețelele de socializare. Niciodată până acum NASA nu a acordat unui corp ceresc potențial periculos un risc atât de mare de a lovi Pământul.

Dar ceea ce sună dramatic la prima vedere se dovedește, la o analiză mai atentă, a fi doar o speculație înfrumusețată de imaginație.

Riscul de impact este extrem de mic

Este adevărat că acest corp ceresc, care a fost descoperit abia pe 26 februarie, traversează orbita Pământului, iar peste puțin mai puțin de 23 de ani, asteroidul cu numele 2023 DW se va apropia foarte mult de Pământ. Potrivit primelor calcule ale oamenilor de știință, însă, riscul unei coliziuni este neglijabil.

Conform NASA, probabilitatea unui impact asupra Pământului este în prezent de doar 0,18%. Pe măsură ce se obțin mai multe date despre orbita acestui corp ceresc, oamenii de știință cred că riscul de impact al acestui asteroid ar putea scădea aproape la zero.

De patru ori mai departe decât Luna

Chiar și acum, cel mai probabil scenariu este o trecere a corpului ceresc 2023 DW la o distanță de aproximativ 1,4 milioane de kilometri, adică cam de 4 ori mai mult decât distanța dintre Pământ și Lună. Asteroidul, al cărei diametru este estimat între 30 și 80 de metri, ar fi, practic, vizibil deloc doar cu ajutorul telescoapelor.

În cazul în care un corp ceresc de această dimensiune ar lovi efectiv Pământul, unda de șoc a exploziei sale în atmosferă ar putea provoca daune considerabile la suprafața Pământului. Cu toate acestea, este greu de crezut că ar putea ajunge întreg la sol, fiind mult mai probabilă o dezintegrare parțială în atmosferă.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
duminică, 15 iunie 2025

Căldură record

Calota Groenlandei se topește rapid
joi, 19 iunie 2025

Căldură neobișnuită

Până la 30°C în Marea Britanie
21 iunie, solstițiul de vară aduce cea mai lungă zi a anului
sâmbătă, 21 iunie 2025

Vara astronomică începe!

Solstițiul de vară: cea mai lungă zi
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale