Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Un aisberg uriaș plutește în derivă în Atlanticul de Sud

16:40
8 decembrie 2023

Mai mare ca Mallorca
Un aisberg uriaș plutește în derivă

Cel mai mare aisberg din lume a început să se miște din nou în Antarctica după 37 de ani.Cel mai mare aisberg din lume a început să se miște din nou după 37 de ani. - © NASA

Un aisberg din zona Polului Sud a început să se deplaseze din nou după 37 de ani. În prezent, este cel mai mare aisberg din lume și se află în derivă spre apele mai calde ale Atlanticului de Sud.

După aproape patru decenii de nemișcare, aisbergul, denumit A23a, a început să se miște din nou în largul Peninsulei Antarctice. Colosul de 4.000 de kilometri pătrați se află în prezent în derivă spre nord, spre Atlanticul de Sud.

În prezent, acesta este cel mai mare aisberg din lume, având o dimensiune mai mare decât insula de vacanță Mallorca, de exemplu, sau decât unele județe din România, precum Giurgiu sau Covasna.

În 1986, aisbergul s-a desprins din platforma de gheață Filchner, situată la marginea Antarcticii, dar, la scurt timp după aceea, a atins din nou fundul oceanului, unde a rămas blocat de atunci. Abia acum, după 37 de ani, s-a desprins din nou de pe fundul mării.

Topirea gheții este de vină

Potrivit cercetătorilor, cauza a fost pierderea de masă sub apă, ca urmare a curenților oceanici mai calzi care au măcinat în timp partea inferioară a gheții.

Acest lucru a dat gigantului suficientă flotabilitate pentru a se desprinde de fundul mării. Sub influența vântului și a curenților oceanici, aisbergul se află acum în derivă spre nord, în Atlantic.

Colosul se deplasează pe o rută tipică pentru astfel de aisberguri spre arhipelagul Georgia de Sud, aflat la peste 2000 de kilometri distanță.

Acolo, este posibil să se lovească din nou de fundul mării puțin adânc din acea zonă și să rămână blocat pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, ar putea, de asemenea, să evite insulele și să se topească din ce în ce mai mult în apele mai calde ale Atlanticului de Sud.

Cu doar doi ani în urmă, un aisberg și mai mare a călătorit în Oceanul Antarctic: Atunci, aisbergul A76, cu o suprafață de 4320 de kilometri pătrați, s-a desprins tot din platforma de gheață Filchner. Acesta a plutit rapid în derivă în Atlanticul de Sud, unde s-a rupt în mai multe bucăți.

2023 devine cel mai fierbinte anCitește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale