Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Topire record a calotei glaciare din Groenlanda

06:20
15 septembrie 2022

Neobișnuit pentru toamnă
Topire record a calotei din Groenlanda

Marginea calotei glaciare din Groenlanda, fotografiată la nord de Kangerlussuaq, unde gheața se retrage încet de ani de zile.Marginea calotei glaciare din Groenlanda, fotografiată la nord de Kangerlussuaq, unde gheața se retrage încet de ani de zile.

O perioadă caldă la sfârșit de sezon a produs o topire record a calotei glaciare din Groenlanda în această lună, acest episod putând avea un efect însemnat și viitor.

Cu o suprafață de aproximativ 1,7 milioane de kilometri pătrați, calota de gheață din Groenlanda este a doua ca mărime de pe planetă. În fiecare an, din mai până la începutul lunii septembrie, o parte din zăpada și gheața existentă se topește, ca urmare a temperaturilor pozitive.

În acest an, între 1 și 6 septembrie, intensitatea topirii a fost semnificativ mai ridicată decât în medie, afectând o suprafață record, de peste 680 000 de kilometri pătrați de gheață.

Acesta a fost rezultatul unei circulații atmosferice care a adus condiții calde și umede pe calota glaciară începând cu sfârșitul lunii august, temperaturile crescând cu până la 15 grade Celsius în unele zone, comparativ cu valorile atinse din 2020.

Deși topirea calotei este un proces normal în timpul verii, ca urmare a temperaturilor pozitive și a radiației solare, este neobișnuit ca acesta să persiste și toamna, când intensitatea luminii se reduce foarte mult.

Un sezon de topire prelungit întârzie debutul sezonului rece, în care zăpada nouă se acumulează pe suprafața calotei, compensând cel puțin parțial ce s-a topit în timpul verii.

Acest lucru duce la pierderi mai grave pentru calotă, deoarece zăpada proaspătă are un albedou ridicat, și reflectă mai bine căldura și lumina soarelui, spre deosebire de gheața mai întunecată de dedesubt, care absoarbe căldura mai eficient.

Odată ce gheața este expusă, aceasta se încălzește mai rapid și se topește o perioadă mai îndelungată, întârziind astfel tot mai mult debutul sezonului rece, ceea ce duce la o amplificare puternică a intensității topirii și la o restrângere treptată a calotei.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale