Acasă / Articole recomandate /

Curiozități meteo: De ce suportăm mai ușor canicula în august?

03:00
18 august 2024

Curiozități meteo
De ce suportăm altfel căldura în august?

De ce suportăm mai ușor căldura spre sfârșitul verii?

Chiar dacă vremea toridă continuă, mulți dintre noi tolerăm mai ușor valurile de caniculă din această perioadă comparativ cu cele din prima parte a verii. Aflați de ce, mai jos.

În mulți ani, valurile de căldură se prelungesc până spre sfârșitul verii. Mai mult, în august vremea este mai stabilă și sunt mai puține furtuni sau răciri, astfel că temperaturile pot rămâne ridicate timp de zile și chiar săptămâni la rând. Cu toate acestea, căldura pare mai suportabilă decât în prima parte a verii.

Căldură uscată vs. căldură umedă

Cel mai important factor care influențează percepția temperaturii este umiditatea. Atunci când organismul se încălzește prea tare, glandele sudoripare aduc apa, împreună cu sarea organismului, la suprafața pielii sub formă de transpirație. Ulterior, aceasta se evaporă în atmosferă.

Procesul de evaporație este mult mai intens atunci când umiditatea aerului este scăzută sau când viteza vântului este mai ridicată, de aceea și corpul nostru se răcește mai ușor în aceste condiții meteorologice.

August: o lună de vară mai uscată și cu nopți mai lungi

În România, luna august aduce adesea o circulația atmosferică estică sau sud-estică, care determină transportul unor mase de aer cald și uscat dinspre stepele euro-asiatice sau, mai rar, dinspre Turcia și Orientul Mijlociu.

Știați că?

Umiditatea aerului este adesea exprimată prin temperatura punctului de rouă. Aceasta este întotdeauna mai mică sau egală cu temperatura aerului și exprimă temperatura la care are loc condensarea apei în acea masă de aer.

De asemenea, în această lună plouă mai rar, iar cantitățile de precipitații sunt, în medie, mai mici decât în lunile anterioare. Solul se usucă repede datorită căldurii, iar multe plante și-au încheiat deja ciclul de vegetație sau își opresc creșterea și se pregătesc pentru iarnă, cedând mai puțină apă în atmosferă.

Toți acești factori fac ca, în general, aerul să fie mai uscat față de lunile anterioare de vară. Astfel, dacă în iunie sau iulie, punctul de rouă atinge frecvent 17 - 20 de grade, acum valorile medii scad sub 15 grade, iar câteodată până la 5 - 10 grade.

De asemenea, în august, nopțile sunt ceva mai lungi, iar zilele mai scurte, mai ales în a doua jumătate a lunii. Acest lucru înseamnă că intervalul cu temperaturi foarte ridicate este mai redus și că ne putem bucura de mai multe ore cu temperaturi confortabile.

Și organismul se obișnuiește cu temperaturile ridicate

Uneori, cel mai greu de suportat este primul val de caniculă din an, când încă nu suntem pregătiți pentru temperaturi atât de ridicate. Ulterior, și corpul nostru se adaptează treptat la căldură, iar spre sfârșitul verii maximele ridicate nu ne mai afectează atât de mult.

Totuși, chiar dacă tolerăm mai bine căldura, este în continuare indicat să evităm expunerea la soare în timpul orelor de vârf, mai ales atunci când indicele UV este ridicat, și să consumăm cel puțin 2 litri de lichide în fiecare zi.

Indicele UV: ce este și cum ne protejămCitește și

Nu uitați! Puteți urmări temperatura aerului și valorile indicelui UV pentru localitatea voastră, pe prima pagină a aplicației noastre.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 1 iulie 2025

Protecție solară necesară

Indice UV foarte înalt, în țară
sâmbătă, 28 iunie 2025

După caniculă

Aerisiți corect locuința în timpul verii
Val de caniculă în România, Meteo & Radar
miercuri, 2 iulie 2025

Avertizare meteo

Un nou val de caniculă, până la 40°C
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea