Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Tenerife și Ibiza: Secetă puternică în destinații populare de vacanță

19:00
13 martie 2024

Tenerife și Ibiza
Secetă în destinații populare de vacanță

În Catalonia, Spania, această biserică a fost expusă odată cu scăderea nivelul apei din lacul Sau.În Catalonia, Spania, această biserică a fost expusă odată cu scăderea nivelul apei din lacul Sau. - © dpa

Plănuiți o escapadă de vară în Mediterana? Ar fi bine să vă gândiți mai întâi la situația existentă în multe destinații populare, în contextul secetei.

Tenerife și Ibiza se află în prezent în stare de secetă severă. În timp ce statul Catalonia din Spania a declarat stare de urgență în februarie, pe fondul celei mai grave secete înregistrate vreodată în regiune.

Situația a fost exacerbată de una dintre cele mai secetoase ierni înregistrate vreodată. La 1 martie, oficialii din Tenerife au declarat o „urgență de secetă”, limitând utilizarea apei. Experții sugerează că ar putea dura ani de zile până când nivelul apei se va reface.

Imaginile din satelit din Ibiza și Formentera arată impactul secetei din ultimul an.Imagini similare arată schimbarea din martie 2023 până în februarie 2024 în Tenerife. Lacul Sau din Catalonia, Spania, văzut în martie 2023.Lacul Sau în martie 2024, la doar 1% din capacitatea sa totală.
1/4
Imaginile din satelit din Ibiza și Formentera arată impactul secetei din ultimul an. - © Uniunea Europeană, imagini Copernicus Sentinel-2

Imaginile din satelit din Tenerife și Ibiza evidențiază pierderea spațiilor verzi, deoarece vegetația s-a uscat în lipsa precipitațiilor. Lipsa apei are, de asemenea, un impact asupra economiei locale, fermierii fiind în imposibilitatea de a-și iriga terenurile agricole.

Tenerife nu are râuri și foarte puține baraje pentru rezervoare, prin urmare aproximativ 80% din apa insulei provine din surse subterane. Pentru a schimba această situație, oficialii analizează planuri de creștere a capacității de stocare a apei.

Destinațiile afectate de secetă pot scoate la iveală și câteva „comori”. În 2023, în timp ce Italia resimte impactul secetei, scăderea nivelului apei din Lacul Garda a scos la iveală o cale de acces spre San Biagio, o mică insulă care, de obicei, este accesibilă doar cu barca.

În condițiile în care primăvara abia a început, iar vara este încă la câteva luni distanță, situația de secetă din Spania și din alte locuri din Marea Mediterană se va înrăutăți.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
2024, cel mai cald an pentru Europa.
vineri, 9 mai 2025

Între secetă și inundații

2024, cel mai cald an în Europa
vineri, 2 mai 2025

Vremea în weekend

Până la 30°C, dar și câteva furtuni
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale