Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Temperturi record în Antarctica: cu 40 de grade mai cald decât în medie

11:11
22 martie 2022

Antarctica: temperaturi record
Cu 40 de grade mai cald decât în medie!

Antarctica, temperaturi record

Cel mai loc rece de pe Pământ a bătut recordul de temperatură înregistrat până acum: cu peste 30 de grade peste medie. Anumite zone ale Antarcticii au înregistrat temperaturi cu aproape 40 de grade peste medie.

„Acest eveniment este complet fără precedent și ne-a schimbat așteptările cu privire la sistemul climatic antarctic”, a declarat Jonathan Wille, cercetător care studiază meteorologia polară la Universitatea Grenoble Alpes din Franța.

Stația de măsurare Vostok din Antarctica, aflată la circa 1.300 km față de Polul Sud, a raportat în martie, la începutul toamnei din emisfera sudică, -17,7 grade - temperatura din martie nu a fost niciodată atât de ridicată de când au început măsurătorile.

Temperatura medie în Vostok este de aproximativ minus -53 Celsius în martie. Însă vineri, temperatura a sărit la minus -17,7 Celsius, cea mai caldă din luna martie de când a început înregistrarea în urmă cu 65 de ani. A doborât recordul lunar anterior cu 15 grade Celsius.

Stația de cercetare Vostok a devenit celebră pentru că acolo a fost înregistrată în 1983 cea mai scăzută temperatură de pe Pământ, de -89,3 grade Celsius.

Stația de cercetare Concordia din Antarctica de Est, operată de Franța și Italia și la aproximativ 560 km de Vostok, a urcat în martie la -12,2 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată pentru orice lună a anului. Temperaturile medii în martie sunt acolo în jur de -48,7 grade Celsius.

La o stație meteo din apropiere, temperatura a atins -10,2 Celsius, cu aproximativ 37 Celsius peste medie, potrivit cercetătorilor Linda Keller și Matt Lazzara de la Universitatea din Wisconsin.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Keller și Lazzara au spus că o temperatură atât de ridicată este deosebit de remarcabilă, deoarece martie marchează începutul toamnei în Antarctica. În această perioadă a anului, Antarctica pierde aproximativ 25 de minute de lumină solară în fiecare zi.

Un dom de căldură asupra Antarcticii

Jonathan Wille, de la Universitatea Grenoble Alpes, a spus că condițiile calde din Antarctica au fost stimulate de un "râu" atmosferic extrem, un coridor îngust de vapori de apă pe cer, pe coasta de est. Potrivit modelelor computerizate, râul atmosferic a căzut marți între stațiile Dumont d’Urville și Casey și a scăpat o cantitate intensă de precipitații, posibil provocând un eveniment semnificativ de topire în zonă.

Umiditatea de la furtună s-a răspândit în interiorul continentului. În același timp, o zonă de înaltă presiune, un "dom de căldură”, s-a mutat în estul Antarcticii, împiedicând umiditatea să scape. Domul de căldură a fost excepțional de intens.

Temperaturile anormal de ridicate au cauzat o oarecare topire în regiune, conform modelelor, ceea ce este neobișnuit, deoarece această parte a Antarcticii nu se topește des. Totuși, această topire nu va afecta stabilitatea ghețarilor din acea zonă.

Schimbările climatice "pregătesc terenul"

Wille a spus că este dificil de atribuit acest eveniment schimbărilor climatice în acest moment, dar crede că creșterea temperaturii a ajutat la îndeplinirea condițiilor pentru un astfel de eveniment. Schimbările climatice „pregătesc terenul” pentru mai multe situații ca aceasta, a spus el.

Wille și colegii săi studiază modul în care schimbările climatice vor afecta modelele de circulație în jurul Antarcticii și dacă râurile atmosferice vor deveni mai comune sau mai intense.

„Credem că vor deveni mai intense pentru că este vorba despre o simplă fizică... dar încă încercăm să ne dăm seama de detalii. Ar fi foarte greu de spus că nu există o amprentă a schimbărilor climatice asupra unui eveniment ca acesta”, a spus el.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale