Acasă / Articole recomandate /

Temperaturi record ale oceanelor în aprilie

05:00
18 aprilie 2023

Ape mai calde
Temperaturi record ale oceanelor

Anomalia temperaturii la suprafața mării (SST) în Marea Mediterană. Anomalia temperaturii la suprafața mării (SST) în Marea Mediterană. Vizualizarea evidențiază faptul că anomaliile SST au atins aproximativ 3°C peste valoarea de referință, pe 10 aprilie. - © European Union, Copernicus Marine Service

Temperatura de la suprafața oceanelor a atins un maxim istoric de la începutul înregistrărilor prin satelit, ceea ce a dus la valuri de căldură marină în întreaga lume.

Datele Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) arată că temperaturile de la suprafața oceanelor au înregistrat o medie de 21,1°C de la începutul lunii aprilie.

Acest lucru stabilește un nou record, depășind ușor cele 21°C grade înregistrate în 2016.

Observațiile prin satelit arată că există valuri de căldură marine active în întreaga lume, inclusiv în Atlanticul de Sud, în sudul Oceanului Indian și în Pacific, în largul coastelor vestice ale SUA.

Sosirea unui model El Niño în acest an va exacerba această situație, cu ape mai calde în special în Pacific. Un eveniment El Niño a coincis, de asemenea, cu recordul din 2016.

La Niña, care aduce ape mai reci, a predominat în ultimii trei ani, suprimând temperaturile.

Oceanele planetei absorb până la 90% din excesul de căldură eliberat de arderea combustibililor fosili, de despăduriri și de impactul gazelor cu efect de seră.

Pe măsură ce temperaturile oceanelor cresc, există un impact direct asupra vremii noastre. Apele mai calde contribuie la alimentarea unor sisteme de furtuni mai intense, un studiu sugerând că fiecare grad de încălzire produce o creștere cu 140% a precipitațiilor.

În plus, încălzirea continuă a oceanelor accelerează, de asemenea, topirea gheții, agravând creșterea nivelului mării și având un impact direct asupra sănătății vieții marine, inclusiv asupra prețioaselor recife de corali.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 24 iunie 2025

Încă multă lumină

Cât de repede se scurtează zilele
marți, 24 iunie 2025

În zilele toride de vară

Câtă apă ar trebui să bem pe caniculă?
joi, 26 iunie 2025

Vreme severă

Pericol de furtuni în weekend
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea