Acasă / Articole recomandate /

Primele estimări: Vom avea o vară fierbinte?

02:30
25 mai 2024

Ce spun primele estimări
Vom avea o vară fierbinte?

Abatere temperatură EuropaAnomalia de temperatură în Europa, în vara 2024, conform estimării ECMWF. În România, sunt așteptate abateri de 1 - 2°C față de medie. - © Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice

Mai multe estimări preconizează că 2024 va fi un alt an care va bate recorduri de căldură. La ce ne putem aștepta în următoarele luni?

Anul a început deja cu o vreme caldă, aprilie 2024 fiind a 11-a lună consecutivă în care se înregistrează cea mai caldă temperatură medie măsurată vreodată la nivel mondial.

2024 ar putea fi primul an în care temperatura medie globală va fi cu 1,5°C mai ridicată decât media din perioada 1991-2020. Anul trecut, perioada februarie 2023 - ianuarie 2024 a atins acest prag, deși nu a fost chiar întregul an calendaristic.

Temperatura globală peste pragul criticCitește și

Se poate prezice deja cu exactitate cum va fi vara?

Pe scurt, nu. Putem examina tendințele generale în timpul unei anumite luni în viitorul apropiat, dar aceasta va fi doar o medie pentru întreaga lună și nu ține cont de fluctuațiile sau oscilațiile pe termen scurt, care pot fi foarte mari.

De exemplu, putem spune că luna iulie 2024 pare a fi mai caldă decât media într-o mare parte a Europei, în special Peninsula Balcanică și Spania, însă ar putea fi vorba doar de câteva zile de vreme fierbinte care să distorsioneze media, urmate de temperaturi apropiate de normele climatologice.

Deci, cum arată prognozele?

În Europa, în prezent, se pare că lunile iunie, iulie și august vor fi peste medie în ceea ce privește temperaturile, cu un accent mai mare pe sudul și sud-estul Europei ca puncte fierbinți, inclusiv România.

În ceea ce privește presiunea și precipitațiile, luna iunie pare să fie dominată de sisteme de joasă presiune, care vor aduce precipitații în jurul mediei, în special în Europa Centrală și de Vest.

Luna iulie ar putea aduce precipitații peste medie în sudul continentului, pe fondul presiunii atmosferice scăzute, în timp ce în est condițiile anticiclonice vor aduce o vreme mai uscată. România se va situa între cei două arii de influență, deci lucrurile pot evolua într-o manieră diferită, fiind posibile contraste mari între regiuni.

În luna august, se estimează că vremea va fi în general mai uscată și destul de stabilă în cea mai mare parte a Europei.

Ce factori joacă un rol important?

Oscilația sudică El Niño (ENSO) este un fenomen climatic recurent, care are un rol crucial în determinarea tiparelor de temperatură și de vreme la nivel global.

În prezent, ne aflăm într-o fază neutră ENSO, care pare să persiste cel puțin până la începutul verii. Există semne că faza rece, La Niña, va începe mai târziu decât era așteptat inițial, cu un risc mai mare începând cu luna august.

Atunci când El Niño este în joc, se așteaptă în general temperaturi globale mai ridicate, dar cu o fază neutră s-ar putea să nu aibă o pondere prea mare.

Schimbările climatice reprezintă, de asemenea, un alt factor care trebuie analizat. Temperatura medie globală pentru ultimele douăsprezece luni, din aprilie 2023 până în martie 2024, este cea mai ridicată înregistrată vreodată, cu 0,70°C peste media din perioada 1991-2020.

Ultimii 10 ani au fost, de asemenea, cea mai caldă decadă din istoria observațiilor meteorologice. Cel mai probabil, concentrațiile tot mai mari de gaze cu efect de seră din atmosferă vor continua să împingă temperatura globală spre noi recorduri de temperatură.

Se va întoarce La Niña vara viitoare?Citește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
sâmbătă, 28 iunie 2025

După caniculă

Aerisiți corect locuința în timpul verii
joi, 26 iunie 2025

Vreme severă

Pericol de furtuni în weekend
miercuri, 25 iunie 2025

Avertizare meteo

Caniculă și disconfort termic
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea