Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Nou record de temperatură în China: Peste 40°C în octombrie

06:10
5 octombrie 2022

Nou record de temperatură
China: Peste 40°C în octombrie

În câteva provincii din China, temperaturile au atins și chiar au depășit 40 de grade. Click pe imagine pentru harta interactivă.În câteva provincii din China, temperaturile au atins și chiar au depășit 40 de grade. Click pe imagine pentru harta interactivă.

China a înregistrat luni cea mai călduroasă zi de octombrie din istorie, în timp ce zone întinse din țară suferă din cauza unui val de căldură deosebit de puternic.

Deși este toamnă și temperaturile ar trebui să scadă, în sudul Chinei e la fel de cald ca în mijlocul verii, iar în unele zone temperaturile au atins chiar și 40 de grade la prânz.

Sute de stații meteorologice și-au doborât recordurile lunare în ultimele zile, inclusiv metropola Shanghai. În unele cazuri, temperaturile înregistrate au fost mai ridicate chiar și față de recordurile istorice ale lunii septembrie.

Luni, în Qingyang, provincia Anhui, s-au atins 40,9 grade, fiind cea mai ridicată temperatură înregistrată în China în luna octombrie, până acum. Recordul anterior fusese stabilit abia anul trecut.

În timp ce unele zone din sudul Chinei se confruntă încă cu o vreme neobișnuit de călduroasă pentru această perioadă, în partea centrală a țării un val de frig dinspre nord a produs o scădere bruscă a temperaturilor, de până la 20 - 25 de grade în 24 de ore.

Aceste fenomene vin după un alt val de căldură extrem ce a afectat China în luna august, și care a fost descris de oamenii de știință ca fiind cel mai grav din istoria climatică mondială.

Ploile insuficiente și temperaturile ridicate au adus nivelul apei lacului Dongting, al doilea cel mai mare lac de apă dulce din China, la cel mai scăzut nivel din toată perioada de observații. De asemenea, un număr mare de râuri și lacuri au secat parțial sau total.

Vremea extremă a provocat o scădere a producției de energie electrică, dar și incendii de vegetație, în special în regiunile Sichuan și Chongqing din sud-vestul Chinei.

Și recolta agricolă de toamnă a avut de suferit. Potrivit statisticilor publicate de Ministerul Resurselor de Apă, peste 2 milioane de hectare de teren arabil au fost puternic afectate de secetă.

Pentru a ateuna efectele secetei, guvernele locale din câteva provincii au apelat la tehnici de producere sau stimulare artificială a precipitațiilor. Deocamdată, nu se știe foarte bine cât de eficiente sunt aceste metode, mai ales atunci când sunt aplicate pe scară largă.

Urmărește vremea oriunde în lume pe harta radar meteo interactivă, ce poate fi accesată din aplicația noastră gratuită sau de pe website.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
Temperatura apei și înălțimea valurilor apei mării, pe litoral
joi, 1 mai 2025

Vremea de 1 Mai la mare

Temperatura apei și înălțimea valurilor
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale