Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Inversiuni termice: Mai frig la câmpie decât la munte

14:25
24 ianuarie 2024

Inversiuni termice
Mai frig la câmpie decât la munte

Harta temperaturii arată valori pozitive în zonele de munte, în timp ce în Câmpia Română era mult mai frig.Marți, la ora 14, în Câmpia Română era mult mai frig decât la munte. Click pe imagine pentru harta interactivă.

În ultimele zile, sudul Câmpiei Române a fost printre cele mai reci zone din țară și din această parte a Europei. Mai mult, temperaturile au fost mai scăzute în zonele joase decât pe culmile înalte ale Carpaților. Iată cum a apărut această situație neobișnuită.

După ninsorile din weekend, vremea a devenit rece în sudul României, aducând primele zile de iarnă adevărată din acest an și poate chiar din ultimele ierni. Noaptea, minimele au coborât până la aproape -15°C în unele locuri, în timp ce maximele nu au depășit pragul de 0°C în jumătatea sudică a Câmpiei Române.

Săptămâna a început cu gerAflă mai multe

În schimb, la munte vremea a devenit mult mai blândă. Marți, temperatura aerului a atins 9°C la stația meteo Sinaia 1500, pe versantul sudic al Munților Bucegi, cu aproape 15 grade mai mult decât la București, de exemplu.

Deși au devenit poate mai puțin frecvente în ultimele ierni, inversiunile termice sunt o parte normală a climatului țării noastre, iar, în anumite condiții, relieful Câmpiei Române favorizează apariția și persistența acestora chiar și mai multe zile la rând.

Ce sunt inversiunile termice?

În mod normal, temperatura aerului scade odată cu creșterea altitudinii, cu aproximativ 0,6°C la fiecare 100 de metri. Situațiile care se abat de la această regulă, adică atunci când în zonele joase e mai frig decât în cele înalte, poartă numele de inversiuni de temperatură sau inversiuni termice.

Cauza principală este răcirea intensă din nopțile senine și acumularea aerului rece, mai dens și mai greu, în zonele joase, mai ales în cele cu relief depresionar. Uneori, inversiunile sunt însoțite de ceață și nori joși.

De aceea, depresiunile intramontane, precum cele din Carpații Orientali, sunt o zonă predilectă de manifestare a acestor fenomene. Frecvența lor este atât de ridicată în unele zone încât a determinat apariția unor inversiuni de vegetație: păduri de molid, specie tolerantă la frig, pe văi și în partea inferioară a versanților și păduri de fag la altitudini mai mari.

Câmpia Română - o (semi)depresiune mai mare?

Totuși, inversiunile termice pot să aducă o vreme foarte rece nu doar în zone ca Miercurea Ciuc, ci chiar și în sudul mult mai cald al României. Acest lucru nu este atât de neașteptat, dacă privim relieful regiunii.

Câmpia Română, inclusiv continuarea ei la sud de Dunăre, este o regiune joasă, înconjurată la nord, vest și sud de două lanțuri montane: Munții Carpați în România și Munții Balcani în Bulgaria. Altfel spus, poate fi văzută ca o semi-depresiune, deschisă doar spre est.

În special în nopțile lungi de iarnă, după o răcire puternică și în prezența unui strat de zăpadă suficient, în partea joasă a acestei regiuni se poate forma un adevărat „lac” de aer rece, prea puțin afectat de încălzirile din altitudine.

În general, singura metodă eficientă de a distruge o astfel de inversiune în timpul iernii este amestecul aerului, adică vântul. Tocmai de aceea, vremea se va încălzi și în sudul țării, în următoarele zile, când vântul destul de puternic va aduce un aer mai cald dinspre vest.

Încălzire a vremii, ploi și ninsoriAflă mai multe
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 2 mai 2025

Vremea în weekend

Până la 30°C, dar și câteva furtuni
Temperatura apei și înălțimea valurilor apei mării, pe litoral
joi, 1 mai 2025

Vremea de 1 Mai la mare

Temperatura apei și înălțimea valurilor
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale