Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Încălzire record a oceanelor în 2022, alimentând fenomenele meteo extreme

14:22
12 ianuarie 2023

Mai multă vreme extremă
Încălzire record a oceanelor în 2022

Oceanele au înregistrat un nou record de temperatură în 2022

Oceanele lumii au înregistrat în 2022, pentru al patrulea an consecutiv, cea mai mare temperatură a apelor înregistrată până acum., un semn îngrijorător al crizei climatice provocate de oameni prin pomparea în atmosferă a gazelor cu efect de seră.

Un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători de la 16 institute din întreaga lume a constatat că toți cei cinci cei mai fierbinți ani pentru oceane au avut loc în ultimii șase ani și că viteza cu care se încălzesc oceanele este din ce în ce mai mare.

Publicat miercuri în revista Advances in Atmospheric Sciences, studiul a analizat temperaturile de la suprafața oceanului până la 2.000 de metri adâncime, examinând date din anii 1950 încoace.

Rezultatele sunt îngrijorătoare. "Starea oceanelor noastre poate măsura starea de sănătate a planetei și, judecând după observațiile oceanice actualizate... avem nevoie de un medic", a declarat echipa de autori într-un comunicat de presă.

Oceanele reprezintă un bun indicator al impactului real al schimbărilor climatice, deoarece, în comparație cu temperaturile aerului, acestea sunt mai puțin afectate de schimbările sezoniere și de ciclurile meteorologice zilnice. Acoperind aproape trei sferturi din suprafața Pământului, oceanele absorb marea majoritate a căldurii mondiale.

Din 1970, peste 90% din excesul de căldură de pe planetă a ajuns în oceane, potrivit studiului.

Oamenii de știință au declarat că tendința de încălzire globală pe termen lung este acum atât de constantă și de puternică încât recorduri anuale continuă să fie stabilite în fiecare an.

De ce contează încălzirea oceanelor

Încălzirea oceanelor are un impact major asupra vieții a milioane de oameni. Ele duc la apariția unor furtuni mai puternice, uragane și ploi intense și facilitează intensificarea rapidă a furtunilor, așa cum s-a întâmplat cu uraganul Ian, care a lovit Caraibe și Florida la sfârșitul lunii septembrie.

Încălzirea apelor este, deasemenea, un factor cheie al creșterii nivelului mării, deoarece căldura suplimentară determină extinderea oceanelor. Atunci când apa se încălzește, moleculele sale se mișcă mai repede și se răspândesc mai mult, ceea ce îi crește volumul. Acest lucru duce la o mai mare eroziune a coastelor și la valuri imense de furtună.

Creșterea temperaturilor înseamnă și că apele oceanice au mai puțin oxigen, ceea ce afectează viața marină, afectând comunitățile de pescari și economiile.

Nu doar oceanele se încălzesc rapid. Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, a arătat în buletinul climatic publicat marți că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși opt ani înregistrați vreodată, în timp ce concentrația tot mai mare de gaze cu efect de seră împinge temperaturile globale spre un moment critic.

Redacția Meteo & Radar
10:00
4 februarie 2023
Haos provocat de zăpezi în Austria

Până la 1,5m zăpadă

Haos provocat de zăpezi, în Austria

16:15
3 februarie 2023
teaser-trend-RO

Tendința meteo

Val de frig și ger, în unele regiuni

08:30
3 februarie 2023
weekend-RO

Vremea în weekend

Zăpadă, vânt și răcire accentuată

Toate știrile
Meteo & Radar
Pagină web | Aplicație
facebookContact
RO
България
Magyarország
Srbija
Україна (українська)
Украина (русский)
Protecția datelor | Informații legale