Acasă / Articole recomandate /

Fenomene astronomice în septembrie: O cometă și ultima superlună din an

04:00
5 septembrie 2023

Fenomene astronomice
O cometă și ultima superlună din an

Fenomene astronomice în septembrie

Deși septembrie nu este cea mai activă lună din punct de vedere astronomic, în acest an vom putea admira cu ochiul liber o cometă, precum și ultima superlună din an, iar cu un telescop performant va fi vizibilă și planeta Neptun.

Cometa Nishimura, descoperită în această vară de un cercetător japonez, devine din ce în ce mai strălucitoare și poate fi văzută deja cu ajutorul unui simplu binoclu.

La sfârșitul acestei săptămâni, luminozitatea cometei va crește și va începe să fie vizibilă și cu ochiul liber. Cometa va putea fi observată timp de câteva ore înainte de răsărit, în constelația Leului.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Spre mijlocul lunii, ea va deveni și mai strălucitoare, dar se va apropia mai mult de Soare și, prin urmare, va fi ceva mai greu de observat. În octombrie, cometa va dispărea rapid pe măsură ce se îndepărtează de Pământ și de Soare.

Știați că?

Cometele sunt compuse din gheață și fragmente de roci. Când unul dintre aceste obiecte se apropie de Soare, gheața se evaporă treptat sub lumina intensă a Soarelui, formând o coadă care este purtată de vântul solar.

Chiar la mijlocul lunii, mai exact pe 15 septembrie, va fi Lună nouă. Astfel, cerul va fi întunecat, oferind condiții bune pentru urmărirea cometei, dar și a altor corpuri cerești.

Printre aceste corpuri se va număra și planeta Neptun, care va fi însă vizibilă doar cu ajutorul unui telescop mai performant. Cele mai bune șanse pentru a vedea această planetă vor fi în jur de 19 septembrie, când va fi luminată de Soare.

Câteva zile mai târziu, îl vom găsi pe Mercur la cea mai mare alungire spre vest. Pe 22 septembrie, cea mai apropiată planetă de Soare va fi vizibilă chiar înainte de răsărit. Priviți spre orizontul estic înainte de răsăritul Soarelui.

O zi mai târziu, pe 23 septembrie, echinocțiul de toamnă va anunța debutul toamnei astronomice. La echinocțiu, soarele va străluci direct pe ecuator, iar ziua și noaptea vor avea aproape aceeași durată.

În cele din urmă, septembrie se încheie cu cea de-a patra și ultima superlună a anului. Răsărind în seara zilei de 29 septembrie, această Lună plină este supranumită și „Luna recoltei”.

Dacă reușiți să surprindeți oricare dintre aceste fenomene astronomice... ne-ar plăcea să le vedem și noi! Așteptăm cu drag fotografiile voastre pe pagina noastră de încărcare, aici.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
duminică, 15 iunie 2025

Căldură record

Calota Groenlandei se topește rapid
marți, 17 iunie 2025

Până la 35°C

Zile calde și furtuni la munte
vineri, 13 iunie 2025

Vremea în weekend

Temperaturi moderate și averse locale
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale