Acasă / Articole recomandate /

Fenomen extrem de rar: aurore roz, apărute în Norvegia

05:00
12 noiembrie 2022

Imagini incredibile
Fenomen extrem de rar: aurore roz

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Pe 3 noiembrie, o furtună solară a provocat o fisură temporară în câmpul magnetic al Pământului, iar gaura rezultată a permis particulelor energetice să pătrundă adânc în atmosfera planetei și să declanșeze aurore roz extrem de rare.

O "explozie" de aurore roz extrem de rare a luminat recent cerul nocturn al Norvegiei, după ce o furtună solară a lovit Pământul și a făcut o gaură în câmpul magnetic al planetei. Această breșă a permis particulelor solare foarte energetice să pătrundă mai adânc în atmosferă decât în mod normal, declanșând luminile colorate neobișnuite.

Spectacolul uimitor de lumini a fost observat pe 3 noiembrie de un grup de turiști condus de Markus Varik, un ghid turistic, în apropiere de Tromsø, în Norvegia.

Aurorele se formează atunci când fluxuri de particule încărcate energetic, cunoscute sub numele de vânt solar, trec în jurul magnetosferei. Câmpul magnetic al planetei ne protejează de radiațiile cosmice, dar scutul este în mod natural mai slab la polul nord și la polul sud, ceea ce permite vântului solar să treacă prin atmosferă - de obicei între 100 și 300 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Pe măsură ce particulele solare trec prin atmosferă, ele supraîncălzesc gazele, care apoi strălucesc vibrant pe cerul nopții, potrivit NASA.

Aurorele apar cel mai frecvent de culoare verde, deoarece atomii de oxigen, care sunt abundenți în partea din atmosferă pe care vântul solar o atinge în mod normal, emit această nuanță atunci când sunt excitați. Cu toate acestea, în timpul recentei furtuni solare, fisura din magnetosfera Pământului a permis vântului solar să pătrundă sub 100km, unde azotul este cel mai abundent gaz. Drept urmare, aurorele au emis o strălucire roz neon, deoarece particulele supraîncărcate s-au izbit mai ales de atomii de azot.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 1 iulie 2025

Protecție solară necesară

Indice UV foarte înalt, în țară
joi, 26 iunie 2025

Prima dată în 2025

40 de grade în România
duminică, 29 iunie 2025

Deșertul Atacama

Zăpadă în cel mai uscat loc din lume
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea