Acasă / Articole recomandate /

DIn cauza iernii călduroase: Căpușele au devenit deja active în unele zone

05:00
29 februarie 2024

După o iarnă călduroasă
Căpușele sunt deja active în unele zone

Pe măsură ce clima se încălzește, nu vom avea prea mult răgaz de căpușe nici măcar în sezonul rece al anului.Pe măsură ce clima se încălzește, nu vom avea prea mult răgaz de căpușe nici măcar în sezonul rece al anului.

Vremea foarte caldă din ultimele săptămâni și din întreaga iarnă a fost foarte favorabilă căpușelor. Acești mici paraziți au supraviețuit foarte bine iernii și devin activi încă de la începutul primăverii, odată cu temperaturile din ce în ce mai ridicate.

Căpușele se trezesc când temperatura medie zilnică depășește în mod regulat pragul de aproximativ 7°C, ceea ce deja s-a întâmplat în mai multe regiuni ale țării, mai ales în sud și vest.

Vremea caldă, dar nu foarte umedă, le convine de minune căpușelor. Prin urmare, lunile de primăvară sunt o perioadă promițătoare pentru căpușe. E bine să fiți atenți la acești mici dăunători atunci când vă aflați în natură.

Aceste insecte pot transmite boli periculoase, cum ar fi temuta encefalită de căpuse sau boală Lyme. În ultimii ani, riscul de infecții legate de activitatea căpușelor apare mai devreme în cursul anului și durează mai mult timp până toamna. În unele părți ale țării, riscul este deja destul de ridicat la începutul lunii martie.

O altă veste proastă este că proporția căpușelor infectate a crescut în ultimii ani și ocupă habitate aflate la altitudini din ce în ce mai mari pe măsură ce clima se încălzește. Din acest motiv, căpușele au devenit destul de frecvente chiar și în zonele înalte de munte.

Cum puteți să vă protejați cel mai bine?

În primul rând, trebuie precizat că există un vaccin eficient împotriva encefalitei, dar nu și împotriva bolii Lyme.

Știați că?

Nu toate căpușele sunt purtătoare ale virusului encefalitei sau ale bacteriei bolii Lyme. În cazul encefalitei, prevalența în rândul căpușelor este estimată la 1-10%, dar variază considerabil în funcție de locație. În cazuri excepționale, laptele sau produsele lactate netratate pot fi, de asemenea, o sursă de infecție.

Cea mai sigură protecție rămâne alegerea corectă a îmbrăcămintei. Puteți scăpa de griji purtând o bluză și pantaloni lungi, precum și încălțăminte adecvată. De asemenea, e important să fiți vigilenți și să îndepărtați imediat căpușele observate pe îmbrăcăminte sau pe corp.

Pe de altă parte, riscul ca o căpușă să cadă dintr-un copac este redus. De fapt, căpușele trăiesc, de obicei, până la o înălțime de un metru și se dezvoltă cel mai bine pe firele de iarbă.

Cum va fi vremea în martieAflă mai multe
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 8 iulie 2025

Salutări de iarnă în vară

Zăpadă proaspătă în Alpi
Canicula in Romania: temperaturile ajung in weekend la 40 de grade Celsius
vineri, 4 iulie 2025

Vremea în weekend

Weekend fierbinte, până la 40°C
miercuri, 9 iulie 2025

Răcire după caniculă

Vara ia o „pauză” în mai multe țări
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea