Acasă / Articole recomandate /

Curiozități meteo: De ce înfloresc unii pomi și toamna?

09:40
14 octombrie 2022

Curiozități meteo
De ce înfloresc unii pomi și toamna?

În unii ani, pomi precum cireșii sau pruni pot avea câteva flori și toamna.În unii ani, pomi precum cireșii sau pruni pot avea câteva flori și toamna.

Uneori, unii pomi și arbuști pot înflori pentru a doua oară în cursul aceluiași an, în timpul toamnei. Fenomenul este cel mai adesea legat de condițiile meteorologice din acel an.

În ultimele săptămâni, locuitorii din unele regiuni ale țării au remarcat faptul că o serie de arbuști care în mod normal înfloresc doar primăvara, precum liliacul, dar și unii pomi fructiferi, au înflorit din nou.

În general, plantele „știu” când e momentul să înflorească, și când trebuie să intre în repaus vegetativ înaintea iernii, doar în funcție de unii factori externi, în principal temperatura și durata zilei.

Pomii fructiferi din zona noastră au nevoie să treacă în fiecare printr-o perioadă rece, cu o durată și intensitate diferită, în funcție de specie.

De aceea, de exemplu, speciile care au cerințe mai reduse în acest sens, precum migdalul sau caisul, au tendința să intre în vegetație primăvara devreme sau chiar la sfârșitul iernii, în timp ce altele rămân uneori în repaus până aproape de sfârșitul lunii aprilie.

Datorită acestor mecanisme interne, mugurii florali formați în timpul verii sau la începutul toamnei nu se deschid, de regulă, decât în timpul primăverii viitoare.

Uneori însă, condițiile meteorologice pot bulversa plantele. O perioadă foarte secetoasă poate determina îngălbenirea și căderea parțială a frunzelor la unele specii încă de la sfârșitul verii.

Dacă ulterior urmează o perioadă rece și ploioasă, care elimină sau ameliorează factorii de stres, iar mai apoi un interval cu vreme mai caldă, unele plante intră într-o nouă perioadă de activitate vegetativă, iar o parte dintre flori se pot deschide, chiar dacă e toamnă.

De cele mai multe, ori fenomenul e legat de condițiile meteorologice nefavorabile din timpul verii, mai ales seceta, dar alteori se poate produce și în urma unui eveniment care afectează o mare parte dintre frunzele plantei, precum o furtună cu grindină sau atacul unor dăunători.

Deși poate avea un efect nefavorabil asupra înfloririi din primăvara anului viitor, numărul de flori care se deschid toamna este adesea prea mic ca să aibă un impact negativ însemnat.

Între timp, ne putem bucura de priveliștea acestor flori, chiar dacă nu este momentul din an în care ne așteptam să le vedem.

Ați surprins și voi aceste flori neașteptate? Puteți să încărcați fișierele foto sau video aici.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 26 iunie 2025

Prima dată în 2025

40 de grade în România
miercuri, 25 iunie 2025

Avertizare meteo

Caniculă și disconfort termic
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea