Acasă / Articole recomandate /

Ce temperaturi afectează pomii fructiferi?

02:00
6 aprilie 2025

Daune produse de îngheț
Ce temperaturi afectează pomii?

Primăvara este un anotimp al renașterii și exploziei de verdeață, însă uneori natura are alte planuri. Episoadele de temperaturi scăzute, în special înghețurile târzii de primăvară, pot avea un impact devastator asupra pomilor fructiferi și altor plante.

De ce sunt sensibili pomii la frigul de primăvară?

După perioada de repaus vegetativ din iarnă, pomii fructiferi într-o fază activă de dezvoltare: apar mugurii florali, apoi florile și în cele din urmă se formează fructele. În această etapă, plantele își pierd capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute și sunt extrem de vulnerabile.

În general, există o gamă de temperaturi la care se produc daune, din ce în ce mai mulți muguri și flori fiind afectați la temperaturi din ce în ce mai scăzute, până când toți sunt distruși. Adesea, înghețul va afecta doar unele dintre flori, cum ar fi cele mai dezvoltate sau cele situate în partea de jos a pomului.

Ce temperaturi sunt dăunătoare pentru plante?

În stadiul de înflorire sau în apropierea acestuia, temperatura critică este cam aceeași pentru aproape toate speciile de pomi. O valoare de -2°C va duce la o pierderi de aproximativ 10%, iar o temperatură de -4°C la pierderi de 90%.

Specia de pomMuguri și bobociÎn plină floareFructe tinere
Măr-4°C-2°C-2°C
Păr-4°C-2°C-1°C
Cireș-4.5°C-2°C-1°C
Prun-4°C-2°C-1°C

În cazul unui îngheț produs în condiții de cer senin și vânt calm, florile și fructele din vârful copacilor vor fi mai puțin afectate decât cele din partea joasă a pomilor.

Alte plante afectate de îngheț

Pe lângă pomii fructiferi, temperaturile scăzute pot afecta grav și răsadurile de legume, vița-de-vie, unele plante ornamentale sau chiar gazonul abia înverzit. Plantele tinere nu au încă mecanisme de protecție eficientă împotriva frigului, iar un îngheț neașteptat poate însemna pierderea întregii culturii.

Ce măsuri pot lua grădinarii și fermierii

Pentru a preveni daunele, este esențială monitorizarea prognozelor meteo și aplicarea unor măsuri de protecție, precum acoperirea plantelor cu folii speciale anti-îngheț, folosirea unor surse de căldură localizată sau irigarea controlată în timpul nopții pentru a preveni scăderile bruște de temperatură.

Vezi cât de frig va fiRadarul temperaturilor
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 11 iulie 2025

Vremea în weekend

Averse locale și temperaturi în creștere
vineri, 11 iulie 2025

Ploi torențiale

Furtuni violente în Ucraina
joi, 3 iulie 2025

Avertizare meteo

Canicula se extinde și se intensifică
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea