Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Căldură extremă: val de caniculă istoric în China

12:25
23 august 2022

Căldură extremă
Val de caniculă istoric în China

Râul Jialing din China, aproape complet secatRâul Jialing din China, aproape complet secat. Este unul dintre cei mai importanți afluenți ai Yangtze, cel mai lung fluviu al țării. - © dpa

China se confruntă în prezent cu un val de căldură fără precedent. Sute de milioane de oameni sunt afectați de temperaturi de peste 40 de grade. Consecințele sunt grave.

Un val istoric de căldură și de secetă afectează în prezent China. Nu trece nicio zi fără să fie stabilite noi recorduri meteo. Căldura puternică durează deja de mai bine de 70 de zile.

În această perioadă, cele mai călduroase zile de când au început înregistrările au fost înregistrate la peste 260 de stații meteo din țară. Cele 25 până la 30 de zile cele mai călduroase din istoria înregistrată a Chinei pot fi atribuite valului de căldură actual. În ceea ce privește lungimea și intensitatea, acest lucru îl face fără precedent în istoria climei.

Suprafața geografică este enormă: este afectată o zonă care este de aproximativ trei ori mai mare decât California, SUA, și găzduiește câteva sute de milioane de oameni.

Noaptea nu scade sub 30 de grade

Temperaturile au urcat la 45 de grade în districtul Beibei, orașul Chongqing din sud-vestul Chinei. Noaptea s-a răcorit acolo doar puțin: la aproape 35 de grade noaptea, a fost cea mai mare minimă măsurată vreodată în China.

Renumitul oraș și, în același timp, cel mai mare oraș din China, Shanghai, a înregistrat și acolo maximul istoric local de 40 de grade.

În prezent, nu se vede încă un sfârșit al valului de căldură. După cum arată radarul nostru al temperaturilor, acestea vor crește cu mult peste pragul de 30 de grade în următoarele zile. Consecințele acestei călduri extraordinare sunt mari.

Lipsa energiei electrice din cauza secetei

Pe 18 august a fost emisă o avertizare de secetă la nivel național pentru prima dată în nouă ani. În metropola Chongqing, centrele comerciale au avut voie să se deschidă doar între orele 16:00 și 21:00 pentru a reduce consumul de energie al sistemelor de aer condiționat. Companiile și fabricile au fost, de asemenea, rugate să-și raționaleze electricitatea.

Din cauza secetei persistente, multe râuri din China au un debit redus de apă. De asemenea, afectat este Yangtze, al treilea râu ca lungime din lume, care alimentează multe hidrocentrale. Provincia Sichuan, cu peste 80 de milioane de locuitori, obține 80% din energia electrică de care are nevoie din centralele hidroelectrice.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
A început luna mai
joi, 1 mai 2025

A început luna mai

Flori, căldură și o explozie de culoare
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale