Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Căderile masive de stânci ar putea distruge un sat din Elveția

13:45
25 mai 2023

Ar putea distruge un sat
Elveția: Căderi masive de stânci

Situație tensionată într-un sat de munte din Alpii Elvețieni: localitatea ar putea fi distrusă de o alunecare masivă de stânci. Mai multe prăbușiri de pietre au avut loc în ultimele zile. Satul a fost evacuat, iar accesul este interzis în prezent.

În comuna Brienz din sud-estul Elveției, zgomotele produse de prăbușirile de pietre sunt din ce în ce mai violente. Potrivit informațiilor actuale, în următoarele trei săptămâni este așteptată acolo o alunecare masivă de stânci, în timpul căreia s-ar putea desprinde până la două milioane de metri cubi de rocă.

Bolovani imenși se desprind în mod repetat de câteva zile. Viteza de alunecare a părții de versant care este în pericol de a se desprinde este în creștere și a ajuns acum la peste 25 de centimetri pe zi.

Experții presupun că un eveniment major va avea loc în următoarele trei săptămâni. Potrivit geologilor, există mai multe scenarii. Cel mai probabil, vor cădea mai multe stânci de dimensiuni mari, care ar putea distruge parțial unele zone din sat.

O mare alunecare de teren, în care întreg versantul de munte s-ar prăbuși dintr-odată în vale este destul de puțin probabilă în prezent. Totuși, dacă s-ar produce, un râu și o linie de cale ferată ar fi îngropate complet sub stânci.

De pe 12 mai, întregul sat Brienz, situat pe o terasă însorită din Valea Albula, la sud de Lenzerheide și la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Davos, a fost evacuat în totalitate. De asemenea, accesul în sat și în zonele amenințate a fost interzis din motive de siguranță.

Astfel de prăbușiri catastrofale au loc uneori și în România. De exemplu, Lacul Roșu, cel mai cunoscut lac de baraj natural din țara noastră, s-a format acum 185 de ani datorită alunecării versantului nord-vestic al Muntelui Ghilcoș peste valea râului Bicaz.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
2024, cel mai cald an pentru Europa.
vineri, 9 mai 2025

Între secetă și inundații

2024, cel mai cald an în Europa
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
A început luna mai
joi, 1 mai 2025

A început luna mai

Flori, căldură și o explozie de culoare
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale