Acasă / Articole recomandate /

Aurora boreală, pe cerul României. GALERIE FOTO

01:00
12 mai 2024

Fotografiile voastre
Aurora boreală, pe cerul României. FOTO

Aurora boreală, surprinsă în Curtici, județul Arad.Aurora, văzută din Paleu, județul Bihor.Aurora boreală, surprinsă în Curtici, județul Arad.Luminile aurorei, printre stele.Culorile vibrante ale aurorei, în Paleu, județul Bihor.Cerul nopții, colorat de „luminile nordului”, în Surdeși, județul Maramureș.La fel ca la episoadele de anul trecut, în România, aurora s-a evidenția mai ales prin nuanțe de roșu.
1/7
Aurora boreală, surprinsă în Curtici, județul Arad. - © Păduraru Flavius

Aurora boreală a luminat cerul României în noaptea de vineri spre sâmbătă. Spectacolul de culori a fost vizibil din mai multe zone ale țării. Iată o colecție de imagini trimise de utilizatorii noștri.

Acest spectacol de lumini pe cerul nopții este posibil atunci când activitatea Soarelui este foarte ridicată. Vineri seara, un nor de particule de plasmă provenite de la Soare a lovit câmpul magnetic al Pământului și a declanșat o furtună geomagnetică puternică.

Erupții solare puterniceAflă mai multe

Ca urmare, aurorele au fost văzute în multe zone din Europa, până în sudul Alpilor. Ultima dată când a avut loc o furtună solară la fel de puternică a fost în 2003.

O bogăție de culori

Câmpul magnetic al Pământului deviază particulele încărcate ale vântului solar spre polii nord și sud. În partea superioară a atmosferei, acestea se ciocnesc cu moleculele de aer și cedează o parte din energia lor. Moleculele de oxigen și de azot, în special, sunt ionizate aici și, astfel, sunt stimulate să strălucească.

Culoarea aurorei depinde de tipul de molecule de aer și de înălțimea lor în atmosferă. De exemplu, atomii de oxigen strălucesc în verde la o altitudine de 100 de kilometri, apoi în portocaliu spre roșu la o altitudine de 200 de kilometri.

Furtunile solare continuă

Șansele de aurore vor fi destul de ridicate și în nopțile următoare, datorită unei serii de furtuni geomagnetice puternice care au început pe 8 mai. Din păcate, cerul va fi mai mult noros în multe regiuni, deși vor exista și intervale cu cer senin, cum se poate vedea și pe radarul meteo:

Ați surprins și voi acest fenomen spectaculos? Așteptăm imaginile voastre pe pagina noastră de încărcare din aplicație sau pe website, aici: https://www.meteoradar.ro/upload

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
Val de caniculă în România, Meteo & Radar
miercuri, 2 iulie 2025

Avertizare meteo

Un nou val de caniculă, până la 40°C
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
duminică, 29 iunie 2025

Deșertul Atacama

Zăpadă în cel mai uscat loc din lume
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea