Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Apa Mării Mediterane are 30 de grade: Risc crescut de furtuni puternice la toamnă

11:12
31 august 2022

Mediterana are 30 grade
Risc crescut de furtuni severe la toamnă

Furtună pe mare

Riscul de vreme severă în această toamnă este crescut din cauza temperaturii excepțional de ridicate a Mării Mediterane.

La aproape 30 de grade, temperatura apei în Marea Mediterană este în prezent cu mult peste medie, așa cum a fost și în ultimele săptămâni. Deși turiștii se bucură de apa caldă, acest lucru are consecințe grave asupra diversității biologice și influențează, deasemenea, și vremea în Europa.

O apă mai caldă înseamnă o umiditate semnificativ mai mare. Mai multă umiditate înseamnă mai multă energie disponibilă pentru furtuni, care apar în zona Mediterană în principal toamna.

Atunci când aerul rece din nord se întâlnește cu marea mult prea caldă, pot apărea furtuni violente, cu cantități imense de precipitații. În urma secetei puternice, solul nu mai poate absorbi cantitatea mare de precipitații și se produc inundații.

Astfel de furtuni apar des toamna în zona Mediteranei, însă anul acesta, cu mai multă energie potențială, consecințele ar putea fi mult mai grave.

Frontul de furtună neobișnuit de intens, care s-a mutat din vestul Mediteranei prin Corsica și Italia până în Austria în urmă cu două săptămâni, ilustrează potențialul pentru vreme severă pentru următoarele săptămâni.

Uragane mediteraneene

Când furtunile individuale se combină pentru a forma un sitem mai mare și viteza medie a vântului este de cel puțin 112 kilometri pe oră, se vorbește despre așa-numitul „Medicane”. Acesta este un ciclon asemănător unui uragan care apare de obicei în Marea Mediterană toamna sau începutul iernii.

Cu cât apa este mai caldă, cu atât mai multă energie este disponibilă pentru Medicane. Când apare un Medicane, sunt de așteptat rafale de uragan, precum și precipitații imense.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, două astfel de sisteme de furtună au afectat coastele mediteraneene din Spania până în Franța și în Italia. Pe fondul apei mării foarte calde nu poate fi exclusă nici anul acesta formarea unui Medicane.

Înmulțirea meduzelor

Un alt efect secundar al apei calde este proliferarea meduzelor și a anumitor tipuri de pești. Multe meduze au apărut deja pe plajele Mării Adriatice în acest sezon de vară. Unele tipuri de meduze, cum ar fi meduza de foc și așa-numita meduză-lună, se simt deosebit de confortabil în apa caldă.

Record de temperatură a apei Mediteranei

Deja pe 24 iulie temperatura apei pe coasta Alistro din estul Corsicii atinsese 30,7, cu aproape 6 grade peste medie. Acesta este un record absolut pentru Mediterană.

Între timp, și în vestul Mediteranei, în jurul insulelor Baleare, apa a atins 30 de grade. Această temperatură este normală în zonele tropicale, precum în Caraibe, dar nu și în Europa. Mediterana a devenit marea care se încălzește cel mai rapid de pe întreg globul.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 2 mai 2025

Vremea în weekend

Până la 30°C, dar și câteva furtuni
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale