Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Acord istoric ONU pentru protecția oceanelor, pentru combaterea schimbărilor climatice

15:05
10 martie 2023

Urgență climatică
Acord istoric pentru protecția oceanelor

Protecția oceanelor

La sfârșitul săptămânii trecute, delegații ONU au ajuns la un acord istoric privind protejarea biodiversității marine în apele internaționale. Acordul este benefic pentru biodiversitate și reprezintă o evoluție încurajatoare în contextul în care comunitatea internațională se luptă pentru a face față urgenței climatice, potrivit serviciului ONU pentru schimbări climatice.

Protejarea oceanelor este un element-cheie al răspunsului global la schimbările climatice. Oceanul este de mult timp cel mai afectat de impactul încălzirii globale provocate de om, absorbind aproximativ un sfert din toate emisiile de dioxid de carbon de până acum și 90% din căldura generată de emisiile de gaze cu efect de seră captate în sistemul Pământului.

Acest lucru a provocat schimbări semnificative, inclusiv încălzirea, acidificarea, deoxigenarea și creșterea nivelului mării, cu efecte grave asupra vieții oceanice și de coastă, precum și asupra vieții și mijloacelor de trai ale comunităților de coastă.

Știați că...

Oceanele mai calde vor face ca furtunile precum uraganele și ciclonii tropicali să fie mai intense în viitor și crescând probabilitatea ca acestea să elibereze cantități uriașe de precipitații.

Oceanele lumii se încălzesc, temperaturile lor medii fiind din ce în ce mai ridicate în fiecare an din cauza încălzirii globale cauzate de om.

De la începutul Revoluției Industriale, acum câteva sute de ani, oamenii au ars cantități masive de combustibili fosili, au tăiat suprafețe uriașe de pădure și au întreprins multe alte activități care pompează în atmosfera Pământului dioxidul de carbon care captează căldura. Ca răspuns, planeta s-a încălzit.

Doar aproximativ un procent din toată căldura captată a rămas în atmosferă, dar a avut un efect uriaș, încălzind aerul de la suprafața Pământului cu aproximativ 0,6°C în medie în ultimele două secole.

Cea mai mare parte din restul căldurii captate a fost absorbită de oceanele vaste ale planetei. Și cea mai mică încălzire a apelor are un impact enorm asupra vieții marine, intensității furtunilor și multe altele.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
2024, cel mai cald an pentru Europa.
vineri, 9 mai 2025

Între secetă și inundații

2024, cel mai cald an în Europa
sâmbătă, 10 mai 2025

Nopți reci de mai

Temperaturi aproape de îngheț
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale