Acasă / Articole recomandate /

A început fenomenul El Niño: Anul 2024 ar putea fi cel mai cald din istorie

03:00
13 iunie 2023

Căldură record pe glob
A început fenomenul El Niño

El Niño începe să se manifeste în estul Oceanului Pacific.El Niño începe să se manifeste în estul Oceanului Pacific. - © NOAA

Fenomenul meteorologic El Niño a început să afecteze Oceanul Pacific. Acesta influențează circulația atmosferică în mai multe regiuni ale lumii și ar putea contribui la creșterea temperaturii globale peste pragul cheie de 1,5 grade.

În Oceanul Pacific a început un fenomen meteorologic natural cunoscut sub numele de El Niño. Acesta constă într-o încălzire puternică a apelor din estul Oceanului Pacific, împingând cantități semnificative de căldură în atmosferă.

Știați că?

2016 a fost cel mai cald an înregistrat până acum la nivel global, temperatura medie globală fiind cu 1,3 grade mai mare decât în perioada dintre 1850 și 1900.

Anii calzi record, inclusiv 2016, cal mai călduros de până acum, au loc, de regulă, imediat după un eveniment puternic El Niño. Cercetătorii consideră că acum sunt șanse de 84% ca acest fenomen să atingă o intensitate puternică până la sfârșitul anului.

2024 ar putea deveni cel mai cald an la nivel global

De asemenea, există un risc de aproximativ 25% ca acest eveniment să fie deosebit de puternic și să intre în categoria unui „Super El Niño”. În acest caz, sunt șanse mari ca anul 2024 să devină cel mai cald din istorie la nivel mondial.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor
Există 25% șanse ca anul acesta să apară un „Super El Niño”

Pe lângă încălzire, fenomenul El Niño va afecta vremea la nivel mondial. În general, acesta aduce precipitații abundente în America de Sud și pe coasta de vest a Statelor Unite, secetă în Australia și slăbirea musonului din India.

Efectele sunt și mai puternice în cazul unui „Super El Niño”. Evenimentul din anii 1997-1998, de exemplu, a produs pagube totale de peste 5 trilioane de dolari și a provocat aproximativ 23.000 de morți din cauza furtunilor și inundațiilor.

Impactul acestui fenomen asupra climei Europei este mai controversat, iar studiile pe această temă sunt limitate. Totuși, unii cercetători susțin că fenomenul favorizează o presiune atmosferică mai ridicată în nordul Europei pe durata iernii și temperaturi mai scăzute în acea regiune.

În cazul României, nu există studii privind efectele acestui fenomen, Totuși, putem remarca faptul că mai multe ierni bogate în zăpadă, ca 1953 - 1954, s-au produs în ani cu El Niño slab sau moderat, în timp ce majoritatea anilor cu evenimente puternice au avut ierni blânde, cu zăpadă puțină.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
joi, 3 iulie 2025

Avertizare meteo

Canicula se extinde și se intensifică
Temperatură record pentru luna iunie, în Spania / Harta Meteo & Radar
luni, 30 iunie 2025

46 de grade

Record pentru iunie, în Spania
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea