Acasă / Știri meteo /

A fost descoperită o galaxie misterioasă

13:15
30 ianuarie 2024

Astronomie
A fost descoperită o galaxie misterioasă

Majoritatea galaxiilor, cum e Calea Lactee (din imagine), au o luminozitatea ridicată datorită stelelor care intră în alcătuirea acestora.Majoritatea galaxiilor, cum e Calea Lactee (din imagine), au o luminozitatea ridicată datorită stelelor care intră în alcătuirea acestora.

Astronomii au descoperit accidental o galaxie întunecată, plină de gaz, dar fără stele vizibile. Denumită J0613 52, aceasta ar putea fi considerată cea mai întunecată galaxie observată vreodată.

Ceea ce face ca această descoperire să fie fascinantă este faptul că a fost făcută din greșeală. În timpul observării hidrogenului gazos din mai multe galaxii cu luminozitate redusă a suprafeței (LSB), telescopul Green Bank Telescope a fost îndreptat accidental spre coordonate greșite, descoperind această galaxie fără stele vizibile, compusă în întregime din gaz.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

J0613 52, aflată la o distanță de aproximativ 270 de milioane de ani-lumină, diferă de galaxiile obișnuite prin faptul că luminozitatea suprafeței sale este extrem de scăzută. Galaxiile de acest tip evoluează lent și reprezintă o provocare pentru teoriile existente privind formarea stelelor și evoluția galactică.

Spre deosebire de alte galaxii întunecate analizate, aceasta pare a fi bogată în gaz, dar fără semne de formare stelară semnificativă. În plus, este situată la o distanță care o izolează de celelalte, împiedicând întâlnirile care ar putea declanșa formarea de stele.

Ce o face unică?

Unicitatea galaxiei J0613 52 constă în natura sa nedezvoltată. Acest lucru sugerează că ar putea fi o așa-numită galaxie primordială, compusă în principal din hidrogen și heliu, fără elemente grele produse de exploziile stelare.

În plus, pare să se rotească la fel ca o galaxie spirală normală, ceea ce adaugă un element suplimentar de mister. Descoperirea lui J0613 52 ridică noi întrebări pentru astronomi. Continuarea căutărilor deschide calea către noi perspective asupra naturii ascunse a galaxiilor din Univers.

Meteorit găsit în GermaniaCitește și
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 11 iulie 2025

Ploi torențiale

Furtuni violente în Ucraina
vineri, 11 iulie 2025

Vremea în weekend

Averse locale și temperaturi în creștere
marți, 8 iulie 2025

Salutări de iarnă în vară

Zăpadă proaspătă în Alpi
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea