Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Z 229-15: Noi descoperiri ale telescopului Hubble

14:30
1 aprilie 2023

Astronomie
Noi descoperiri ale telescopului Hubble

Obiectul ceresc Z 229-15, fotografiat în detaliu de telescopul spațial Hubble.Obiectul ceresc Z 229-15, fotografiat în detaliu de telescopul spațial Hubble. - © ESA/Hubble & NASA

Z 229-15 este un obiect ceresc care a fost recent observat și fotografiat, în detaliu, de telescopul spațial Hubble. Deși la prima vedere pare a fi o simplă galaxie în spirală, realitatea se dovedește mult mai complexă.

Situat la aproximativ 390 de milioane de ani lumină de Pământ, în constelația Lyra, Z 229-15 este o entitate complexă, care conține un nucleu extrem de luminos, cunoscut sub numele de nucleu galactic activ. Acest nucleu apare datorită prezenței unei găuri negre supermasive în centrul acesteia, care atrage cantități imense de material cosmic din galaxie.

Nucleul galactic activ din Z 229-15 poate fi clasificat și ca un quasar, datorită luminozității extreme și distanței mari față de Pământ, la scară cosmică. În plus, acesta emite jeturi de plasmă de mare viteză, care se extind la mii de ani lumină de galaxie.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Dar asta nu e tot. Majoritatea quasarilor sunt atât de luminoși încât nu ne permit să vedem stelele din galaxia în care se află. Dar atunci când un quasar nu este atât de strălucitor încât să ascundă complet stelele, este considerat o „galaxie Seyfert”. Ținând cont că stelele sunt vizibile clar în imaginile Hubble, Z 229-15 este cu siguranță (și) o galaxie Seyfert.

Complexitatea galaxiei Z 229-15 face din ea un obiect ceresc fascinant și misterios, care continuă să trezească interesul oamenilor de știință și al pasionaților de astronomie din întreaga lume.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale