Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Ultima șansă de a vedea cometa verde C/2022 E3 ZTF cu ochii liberi

14:27
1 februarie 2023

Ultima șansă
Observați cometa verde cu ochii liberi!

Cometa C/2022 E3 poate fi văzută cu ochii liberi

Cometa C/2022 E3 ZTF se află în aceste zile la distanța minimă față de Pământ, 42 de milioane de kilometri, așa că nu pierdeți șansa să o observați cu ochii liberi, dacă vremea vă permite.

Cometa, denumită C/2022 E3 (ZTF), trece în prezent prin sistemul solar intern. Ea s-a apropiat cel mai mult de Soare, sau periheliu, pe 12 ianuarie, iar cea mai apropiată trecere de planeta noastră, perigeul său, are loc între 1 și 2 februarie.

"Aceasta este probabil ultima oară când vom vedea această cometă, întrucât orbita sa indică clar că va scăpa în curând din sistemul solar. Dar poate, într-un viitor îndepărtat, o altă specie inteligență o va vedea apropiindu-se de soarele lor și de planeta lor. Astfel, această cometă poartă o bucată din noi - din toată umanitatea - în cosmos", a declarat astronomul Franck Marchis de la institutul SETI.

Potrivit NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), cometa are o perioadă de aproximativ 50.000 de ani. Acest lucru înseamnă că, ultima dată când s-a apropiat atât de mult a fost în timpul Paleoliticului superior.

Asta înseamnă că ultimii oameni care ar fi putut observa C/2022 E3 (ZTF) au fost homo sapiens timpurii, care au trăit în timpul ultimei perioade glaciare sau "era glaciară". La fel, ar putea spune unii despre ultimii neanderthalieni, deoarece această specie a dispărut la aproximativ 10.000 de ani după ultimul periheliu al lui C/2022 E3 (ZTF).

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Cum putem observa cometa

Cometa poate fi văzută cu ochii liberi, însă doar ca un punct mic pe cer, la limita vizibilității. Cu ajutorul unui binoclu poate fi văzută coama verzuie, însă pentru coadă este nevoie de un instrument mai puternic. De preferat este să mergeți într-o zonă fără poluare luminoasă și să priviți către orizontul nordic.

Dacă cerul este senin la voi, astro-info.ro recomandă ca observațiile să fie făcute după apusul Lunii și înainte de crepusculul de dimineață, întrucât Luna este în fază mare. Pe data de 2 februarie, acest lucru înseamnă în intervalul 06:00 - 06:30. Atunci când Luna va dispărea de pe cerul serii, pe 8 februarie, cometa va fi deja prea departe și va putea fi observată doar prin instrumente.

În 30 ianuarie cometa a ajuns în Camelopardalis, iar în 30-31 ianuarie a trecut la doar 10° distanță aparentă de Steaua Polară. Pe 4 februarie 2023 cometa va ajunge în Auriga, în 5-6 februarie cometa va trece la doar 1.5° distanță aparentă de steaua Capella, potrivit astro-info.ro.

Unde vom avea cer senin?

Cer relativ senin, acoperit doar parțial de nori, vom avea în dimineața de 2 februarie în sudul și sud-estul țării. În dimineața de 3 februarie, cerul va fi senin tot în sudul țării, cu precădere în Oltenia. Prognoza oră de oră, pentru următoarele 3 zile, poate fi urmărită pe harta radar meteo interactivă din aplicație.

Dacă reușiți să realizați imagini ale cometei C/2022 E3 ZTF, le așteptăm cu drag! Puteți încărca fișierele aici.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
joi, 8 mai 2025

Furtuni severe

O tornadă și grindină în România. VIDEO
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
vineri, 18 aprilie 2025

Priveliște inedită

Turcia: Zăpadă în câmpuri de lalele
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale