Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Toamna 2023: Printre cele mai calde din istorie în România

13:15
13 decembrie 2023

Buletin climatic
O toamnă foarte caldă în România

Toamna 2023 - printre cele mai calde din istorie în România

Toamna acestui an a fost una dintre cele mai calde din istoria observațiilor meteorologice la nivel național, în ciuda răcirilor din a doua jumătatea a lunii noiembrie.

După o vară cu temperaturi ridicate, vremea s-a menținut neobișnuit de călduroasă și în prima parte a toamnei. În același timp, trecerea de la toamnă la iarnă a fost foarte bruscă: în unele zone din estul țării au trecut doar trei săptămâni între ultima zi cu temperaturi de peste 30 de grade și prima zi cu zăpada.

Vara s-a prelungit și în septembrie

Se întâmplă destul de frecvent, mai ales în ultimii ani, ca vremea estivală să se prelungească și în primele zile din septembrie. În acest an, însă, luna septembrie a fost o lună autentică de vară, atât din punct termic, cât și al fenomenelor caracteristice.

Cu excepția câtorva depresiuni intramontane, înghețul și bruma, fenomene specifice acestui anotimp, au lipsit cu desăvârșire. Au fost, în schimb, furtuni și ploi torențiale foarte puternice în unele zone ale țării. În Cluj-Napoca și alte câteva localități din Transilvania și Banat s-au stabilit noi recorduri lunare pentru cantitatea de precipitații în 24 de ore.

Printre cele mai calde luni de toamnăAflă mai multe

În cea mai mare partea a țării temperaturile medii au avut valori cuprinse între 16 și 22 de grade, iar maximele au depășit 30 de grade. Cel mai cald a fost la Zimnicea, unde s-au atins 36,6 grade pe 23 septembrie.

Cea mai caldă lună octombrie

Căldura a continuat și în octombrie, care a fost cea mai caldă înregistrată în România. Chiar dacă în prima parte a lunii octombrie au fost câteva zile reci, după s-a încălzit din nou. Valul de căldură din perioada 20 - 23 octombrie a fost unul excepțional, cu maxime de peste 30 de grade în majoritatea zonelor țării.

Pe 21 octombrie, mercurul a urcat până la 35 de grade la Turnu Măgurele și Bechet, aceasta fiind cea mai târzie zi caniculară înregistrată în istoria observațiilor meteorologice din România. De asemenea, în vestul țării și pe litoral s-au semnalat nopți tropicale, cu minime de peste 20 de grade.

Căldură record în octombrieAflă mai multe

Un noiembrie cu ploi și ninsori

Și luna noiembrie a început cu temperaturi ridicate, dar vremea s-a schimbat brusc de la mijlocul lunii. Doi cicloni mediteraneni au afectat România pe 17 și 18, respectiv 24 - 26 noiembrie, aducând ploi abundente, vânt puternic, ninsori și viscol în jumătatea estică a țării.

În ciuda acestui debut neașteptat de timpuriu al iernii, și luna noiembrie a fost mai caldă decât în mod normal, mai ales în regiunile sudice și estice. Totuși, în zonele de munte și, izolat, în centrul și nord-vestul țării, temperatura medie lunară a fost ușor mai scăzută decât valorile de referință.

De asemenea, noiembrie a pus capăt secetei prelungite din sezonul cald, fiind una dintre cele mai ploioase luni din perioada de observații. În unele localități din Dobrogea, în câteva zile a plouat aproape la fel de mult ca în tot restul anului. Grosimea maximă a zăpezii a atins 28 cm în zona de podiș, la Bârnova, și 67 cm la Bâlea-Lac, în zona montană.

Fotografiile voastre: primul viscolAflă mai multe
Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
vineri, 9 mai 2025

Vremea în weekend

Răcire, ploi și ninsori la munte
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 22 aprilie 2025

Averse la deal și munte

Furtuni în lungul Carpaților
joi, 24 aprilie 2025

Haboob

Furtună uriașă de praf în Mexic
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale