Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Summit-ul climatic COP27 din Egipt s-a încheiat

13:45
23 noiembrie 2022

Succes sau eșec?
Summit-ul climatic COP27 s-a încheiat

cop27-logo© picture alliance

Conferința mondială privind clima COP27 s-a încheiat, după ce reprezentanții celor peste 200 țări participante au ajuns în cele din urmă la un acord privind înființarea unui fond financiar destinat combaterii efectelor schimbărilor climatice. Cu toate acestea, unele detalii nu au fost încă clarificate.

În ultimele două săptămâni, la Sharm el-Sheikh, Egipt, s-au discutat probleme legate de modul în care se pot opri schimbările climatice, astfel încât secetele, inundațiile, valurile de căldură și alte dezastre asociate cu schimbările climatice să nu devină realitatea noastră de zi cu zi.

Deși nu s-a ajuns la un acord asupra multor aspecte, s-au înregistrat unele succese. S-a decis că se va crea un fond comun de bani pentru a compensa țările mai sărace care resimt cel mai puternic efectele negative ale schimbărilor climatice.

Scopul este de a atenua consecințele inevitabile ale încălzirii globale și ale fenomenelor meteorologice extreme din ce în ce mai severe și mai frecvente. Se spune că acesta a fost cel mai mare punct de dispută pe parcursul celor două săptămâni ale conferinței de la Sharm El Sheikh, care a trebuit să fie prelungită cu aproximativ 36 de ore.

Activiștii pentru climă protestează față de efectele negative ale schimbărilor climatice, la summitul ONU privind clima COP27. Activiștii pentru climă protestează față de efectele negative ale schimbărilor climatice, la summitul ONU privind clima COP27. - © picture alliance

Cu toate acestea, aprobarea necesară a declarației finale este încă în așteptare, iar rezoluția nu menționează o sumă exactă de bani pentru noul fond de compensare și nici cine anume ar trebui să contribuie la acesta.

S-a convenit că țările mai sărace, care sunt cel mai mult expuse riscului, trebuie să aibă prioritate. UE, în special, a insistat asupra acestei limitări. Inițial, SUA au blocat chestiunea, în timp ce grupul de peste 130 de țări în curs de dezvoltare, cunoscut sub numele de G77, a făcut lobby alături de China. După o reticență inițială, UE s-a alăturat inițiativei.

Manuel Pulgar-Vidal, liderul WWF pentru climă și energie la nivel mondial și președintele COP20, a declarat: "Summitul COP28 de anul viitor trebuie să fie COP-ul credibilității climatice. Iar țările trebuie să se țină de cuvânt."

Redacția Meteo & Radar
11:21
29 martie 2023
Brumă și îngheț

Informare meteo

Temperaturi de până la -10 grade

10:25
28 martie 2023
Tendința meteo

Tendința meteo

Ploi, ninsori și vreme schimbătoare

11:25
27 martie 2023
Informare meteo

Informare meteo

Vânt puternic, răcire și ninsori

Toate știrile
Meteo & Radar
Pagină web | Aplicație
facebookContact
RO
България
Magyarország
Srbija
Україна (українська)
Украина (русский)
Protecția datelor | Informații legale