Acasă / Articole recomandate /

Quandrantidele, prima ploaie de stele a anului, ajung la maxim

15:00
3 ianuarie 2023

Quadrantidele
Prima ploaie de stele a anului, la maxim

Curentul de meteori Quadrantide ajunge la maxim pe 4 ianuarie

În dimineața de 4 ianuarie, curentul de meteori Quandrantide ajunge la maxim, fiind prima "ploaie de stele" a anului.

Quandrantidele sunt active între 12 decembrie și 12 ianuarie, iar maximul are loc în dimineața de 4 ianuarie, când sunt așteptați circa 120 de meteori pe oră. Întrucât luna este aproape plină, cerul va fi puternic luminat, îngreunând observația meteorilor.

Quadrantidele au radiantul în constelația Bootes, lângă Carul Mare, fiind considerată una dintre cele mai frumoase ploi de stele ale anului.

Ține vremea cu noi?

Din păcate, cerul va fi înnorat în toată țara în noaptea de 4 ianuarie, în special în momentul maximului, ce va avea loc în jurul orei 06:00. În sudul țării sunt șanse să observați meteorii pe parcursul nopții, până apar norii, însă neapărat într=un loc fără poluare luminoasă. Mai mult, în două zile vom avea lună plină, prin urmare cerul este puternic luminat de ea, iar șansele de observare a meteorilor scad și mai mult.

Ce sunt Quadrantidele?

La sfârșitul secolului al XVIII-lea exista pe cer o constelație numită Quadrans Muralis, „Cadranul mural sau de perete” (un instrument astronomic). Este un model stelar învechit, inventat în 1795 de J.J. Lalande pentru a comemora instrumentul folosit pentru observarea stelelor din catalogul său.

Adolphe Quetelet de la Observatorul din Bruxelles a descoperit ploaia de meteori în anii 1830, iar la scurt timp după aceea a fost observată de mai mulți astronomi din Europa și America. Astfel, au fost botezați „Quadrantide” și chiar dacă constelația din care par să radieze acești meteori nu mai există, porecla originală a ploii continuă și astăzi.

în 2003, astronomul Peter Jenniskens de la NASA, a găsit un asteroid din apropierea Pământului (2003 EH1) care părea că se află pe orbita potrivită pentru a crea Quadrantidele. Unii astronomi cred că acest asteroid este într-adevăr o bucată dintr-o cometă veche, disparută, posibil o cometă care a fost înregistrată de observatorii chinezi, coreeni și japonezi în anii 1490-91. Este posibil ca acea cometă să se fi dezintegrat, iar unele dintre bucăți au devenit meteorii care alcătuiesc fluxul Quadrantide.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 3 iulie 2025

Avertizare meteo

Canicula se extinde și se intensifică
miercuri, 9 iulie 2025

Răcire după caniculă

Vara ia o „pauză” în mai multe țări
joi, 10 iulie 2025

Ploi torențiale

Inundații în Polonia
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
marți, 25 februarie 2025

Fluxul de lavă se extinde

Vulcanul Etna continuă să erupă. VIDEO
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea