Meteo & Radar
Acasă / Știri meteo /

Primele imagini spectaculoase ale noului satelit meteotorologic european

11:00
6 mai 2023

Date mai precise
Primele imagini ale noului satelit meteo

Prima imagine a noului satelit meteorologic Prima imagine a noului satelit meteorologic "MTG-I1" arată aproape toată Europa și extremitatea nordică a Africii. - © ESA/EUMETSAT

Un nou satelit meteorologic a trimis prima sa imagine din spațiu către Pământ. Meteorologii speră ca datele transmise de acesta să crească precizia prognozelor, în special în cazul fenomenele severe.

Vârtejuri de nori, vârfuri alpine acoperite de zăpadă și sedimente marine în largul coastei italiene - prima imagine a unui nou satelit meteorologic european le dă speranțe oamenilor de știință pentru avertizări mai bune privind vremea severă, datorită clarității detaliilor sale. În cazul satelitului precedent, multe detalii erau mai puțin clare sau nu erau vizibile deloc.

Satelitul Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1), lansat la mijlocul lunii decembrie 2022, a realizat prima sa imagine la 18 martie. Acesta se află pe o orbită geostaționară, la 36.000 km deasupra Pământului, iar de la sfârșitul anului va furniza date aproape în timp real către serviciile meteorologice.

Imaginile sale oferă o rezoluție mai mare și sunt actualizate mai frecvent decât imaginile anterioare. Acest lucru ar trebui să ofere date mai bune pentru prognoze, în special atunci în condiții meteorologice se schimbă rapid, cum e cazul furtunilor.

Norii de furtună vor fi recunoscuți mai clar pe baza datelor din satelit, iar direcția lor de deplasare și durata de acțiune va fi mai ușor de estimat. În plus, ar trebui să fie posibilă limitarea prognozelor la zone mai mici. „MTG-I1” va detecta, de asemenea, fulgerele deasupra Europei și va recunoaște automat ceața sau incendiile de pădure.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Pe lângă alți sateliți cu instrumente de imagistică, seria „MTG-I1” include și așa-numiții sateliți sondor - sateliți cu instrumente spectroscopice. Aceștia pot fi utilizați pentru a urmări mișcarea tridimensională a vaporilor de apă și a altor gaze din atmosferă. Prima misiune de acest tip este planificată pentru anul viitor.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
marți, 6 mai 2025

Răcire puternică

De la vară, la maxime de 10°C
vineri, 2 mai 2025

Vremea în weekend

Până la 30°C, dar și câteva furtuni
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
marți, 22 aprilie 2025

Ger în Laponia

Aici încă este iarnă
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale