Acasă / Articole recomandate /

Ploaie de stele: curentul de meteori Orionide ajunge la maxim

03:00
21 octombrie 2023

Ploaie de stele
Ochii la cer: Orionidele ajung la maxim

Curentul de meteori Orionide ajunge în weekend la maxim

În noaptea de sâmbătă, 21 octombrie, către duminică, 22 octombrie, unul dintre cele mai frumoase și cunoscute curente de meteori, Orionide, ajunge la maxim.

Meteorii Orionide sunt cunoscuți pentru strălucirea și viteza lor. Acești meteori sunt rapizi - se deplasează cu aproximativ 66 km/s în atmosfera Pământului. Meteorii rapizi pot lăsa trene luminoase (bucăți incandescente de resturi în urma meteorului) care durează de la câteva secunde până la minute/

De asemenea, meteorii rapizi pot deveni uneori mingi de foc: căutați explozii prelungite de lumină atunci când priviți ploaia de meteori Orionide, potrivit NASA.

Orionidele sunt, deasemenea, încadrate de unele dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții, care oferă un fundal spectaculos pentru acești meteori spectaculoși.

Unii oameni consideră că Orionidele sunt cu atât mai speciale cu cât acești meteori sunt de fapt bucăți din cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de cometa Halley. Cometa trece pe lângă Pământ doar o dată la 75 - 76 de ani, dar această ploaie anuală oferă o compensație pentru cei care ar putea rata acest eveniment unic în viață.

Între 2 octombrie și 7 noiembrie, Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins între 21 și 22 octombrie, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide.

În general, pot fi văzute, în medie, 30 de stele căzătoare pe oră, dar pot fi numai 10 sau chiar 60, în funcție de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule.

Observatorul Amiral Vasile Urseanu recomandă să observați Orionidele după miezul nopții până la răsăritul Soarelui interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului, timp de minim o oră - cel mai bine trei ore.

Cele mai bine puteți observa curentul de meteori într-o zonă fără poluare luminoasă, departe de orașe, precum la munte. Vânătoarea de meteori, ca și restul astronomiei, este un joc de așteptare, așa că cel mai bine este să vă aduceți un scaun confortabil și să vă încălțați bine și să vă îmbrăcați gros, deoarece s-ar putea să stați afară pentru o vreme. Aceștia pot fi văzuți cu ochiul liber, așa că nu este nevoie de un binoclu sau de un telescop, deși va trebui să vă lăsați ochii să se adapteze la întuneric.

Cer senin?

Va fi cerul senin la noapte la voi, pentru a putea observa meteorii? Consultați prognoza meteo orară din aplicație și harta radar meteo interactivă.

Trimiteți-ne imagini!

Ați fotografiat Orionidele sau alte fenomene astronomice sau meteo? Așteptăm cu drag imaginile voastre aici: www.meteoradar.ro/upload/, iar cele mai reușite vor fi publicate în aplicație sau pe pagina de Facebook.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 3 iulie 2025

Avertizare meteo

Canicula se extinde și se intensifică
sâmbătă, 28 iunie 2025

După caniculă

Aerisiți corect locuința în timpul verii
Temperatură record pentru luna iunie, în Spania / Harta Meteo & Radar
luni, 30 iunie 2025

46 de grade

Record pentru iunie, în Spania
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
luni, 17 martie 2025

Furtuni cu multe victime

Peste 40 de tornade în SUA
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea