Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

O cometă ar putea fi vizibilă cu ochiul liber, pentru prima oară după Neanderthalieni

04:00
7 ianuarie 2023

Vizită după 50.000 de ani
Cometă, posibil vizibilă cu ochiul liber

Cometa C/2022 E3 (ZTF) ar putea fi suficient de luminoasă încât să o putem vedea cu ochii liberi pe cer, la sfârșitul lunii ianuarie.

Cometa C/2022 E3 (ZTF) ar putea fi suficient de luminoasă încât să o putem vedea cu ochii liberi pe cer, la sfârșitul lunii ianuarie.

La începutul anului 2023, Pământul va fi vizitat de o cometă nou descoperită, care ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber. 

O dată la 50.000 de ani

Cometa, denumită C/2022 E3 (ZTF), trece în prezent prin sistemul solar intern. Ea se va apropia cel mai mult de Soare, sau periheliu, pe 12 ianuarie, iar apoi va trece pe lângă Pământ făcând cea mai apropiată trecere de planeta noastră, perigeul său, între 1 și 2 februarie.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Potrivit NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), cometa are o perioadă de aproximativ 50.000 de ani. Acest lucru înseamnă că, ultima dată când s-a apropiat atât de mult a fost în timpul Paleoliticului superior.

Asta înseamnă că ultimii oameni care ar fi putut observa C/2022 E3 (ZTF) au fost homo sapiens timpurii, care au trăit în timpul ultimei perioade glaciare sau "era glaciară". La fel, ar putea spune unii despre ultimii neanderthalieni, deoarece această specie a dispărut la aproximativ 10.000 de ani după ultimul periheliu al lui C/2022 E3 (ZTF).

Când și unde pe cer putem vedea cometa?

Dacă cometa va continua să se lumineze așa cum este în prezent, ar putea fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul întunecat. Acest lucru este dificil de prezis pentru comete, dar chiar dacă C/2022 E3 (ZTF) se estompează, ea ar trebui să fie vizibilă cu binoclul sau cu un telescop pentru un număr de zile în jurul apropierii sale.

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea găsi cometa pe cerul de dimineață, pe măsură ce aceasta se va deplasa în direcția nord-vest în cursul lunii ianuarie.

Observatorii ar trebui să caute C/2022 E3 (ZTF) atunci când luna este slabă pe cer, iar luna nouă din 21 ianuarie oferă o astfel de oportunitate, dacă vremea permite. Potrivit site-ului Starlust, cometa se va afla în constelația Camelopardalis în timpul apropierii sale.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
miercuri, 7 mai 2025

Avertizare meteo

Ploi, averse torențiale și furtuni
sâmbătă, 10 mai 2025

Nopți reci de mai

Temperaturi aproape de îngheț
luni, 12 mai 2025

Vreme neobișnuit de rece

Brumă în mai și zăpadă la munte
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 18 aprilie 2025

Peste 30 de grade

Vreme de vară în aprilie
sâmbătă, 29 martie 2025

Sunteți pregătiți?

Se schimbă ora în această noapte
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale