Meteo & Radar
Acasă / Articole recomandate /

Inundații fără precedent: o treime din Pakistan sub apă

09:06
6 septembrie 2022

Inundații fără precedent
O treime din Pakistan, sub apă

Inundațiile extreme din Pakistan au provocat pagube de peste 9,8 miliarde de dolari, potrivit autorităților, o treime din țară fiind sub ape. Acestea reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga lume cu privire la amenințările cauzate de schimbările climatice, potrivit experților.

Peste 1.100 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în urma ploilor abundente și a inundațiilor mortale, în timp ce organizația caritabilă Save the Children a declarat că cel puțin 14% din populația țării a fost afectată. Ploile musonice sunt de 10 ori mai puternice decât în mod normal.

"La propriu, o treime din Pakistan este sub ape în acest moment, ceea ce a depășit orice limită, orice normă pe care am văzut-o în trecut", a declarat săptămâna aceasta ministrul pentru climă, Sherry Rehman.

Imaginea realizată de satelitul Copernicus-1 al ESA arată, în nuanțe de albastru și de negru, zonele inundate din PakistanImaginea realizată de satelitul Copernicus-1 al ESA arată, în nuanțe de albastru și de negru, zonele inundate din Pakistan. Râul Indus s-a devărsat, creând practic un lac gigantic de zeci de kilometri. - © Copernicus Sentinel-1, ESA

În această săptămână sunt așteptate noi ploi abundente, ceea ce nu le permite autorităților să înceapă procesul de refacere.

Organizația Națiunilor Unite a lansat un apel internațional în speranța de a strânge 160 de milioane de dolari pentru alimente, apă, canalizare și educație de urgență.

Cum sunt legate inundațiile din Pakistan de schimbările climatice

Pakistanul este situat într-un loc de pe glob care suportă cele mai mari efecte ale două sisteme meteorologice majore. Unul poate provoca temperaturi ridicate și secetă, cum a fost valul de căldură din martie, iar celălalt aduce ploile musonice.

Majoritatea populației din Pakistan locuiește de-a lungul râului Indus, care se umflă și se poate inunda în timpul ploilor musonice.

Știința care face legătura între schimbările climatice și musonul mai intens este destul de simplă. Încălzirea globală face ca temperatura aerului și a mării să crească, ceea ce duce la o evaporare mai mare. Aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, ceea ce face ca ploile musonice să fie mai intense.

Setări pentru conținut extern

Protecția datelor

Oamenii de știință prevăd că media precipitațiilor din sezonul musonic de vară din India va crește din cauza schimbărilor climatice, explică Anja Katzenberger de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic, potrivit BBC.

Dar Pakistanul mai are ceva care îl face deosebit de vulnerabil la efectele schimbărilor climatice - ghețarii săi imenși.

Regiunea nordică a Pakistanului este denumită uneori "al treilea pol", deoarece conține mai multă gheață glaciară decât oriunde în lume în afara regiunilor polare.

Pe măsură ce lumea se încălzește, ghețarii se topesc. Ghețarii din regiunile pakistaneze Gilgit-Baltistan și Khyber Pakhtunkhwa se topesc rapid, creând peste 3.000 de lacuri, a declarat pentru BBC News Programul ONU pentru Dezvoltare. Aproximativ 33 dintre acestea riscă să se deverseze brusc, ceea ce ar putea dezlănțui milioane de metri cubi de apă și resturi, punând în pericol 7 milioane de oameni.

"Toate acestea se întâmplă la o încălzire a lumii cu 1,2 grade Celsius. Orice încălzire mai mare decât aceasta este o sentință la moarte pentru mulți oameni din Pakistan", a declarat dr. Fahad Saeed, cercetător expert în impactul climatic, pentru BBC.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
A început luna mai
joi, 1 mai 2025

A început luna mai

Flori, căldură și o explozie de culoare
sâmbătă, 3 mai 2025

Atenție la piele!

Razele Soarelui sunt tot mai puternice
luni, 5 mai 2025

O săptămână ploioasă

Ploi abundente până vineri în unele zone
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ochii la cer

Luna roz, prima Lună plină de primăvară
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
duminică, 20 aprilie 2025

Vezi în aplicație

Indice UV ridicat de Paște
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale