Acasă / Știri meteo /

Ianuarie ca aprilie: sunt schimbările climatice de vină?

17:30
29 ianuarie 2025

Vreme și climă
Ianuarie ca aprilie: care este cauza?

Temperaturile de miercuri, 29 ianuarie, ar fi normale pentru o zi de aprilie.

Luna ianuarie 2025, aflată la final, ne aduce temperaturi extraordinar de ridicate pentru mijlocul iernii, din sudul țării până în nord. În multe regiuni, valorile înregistrate sunt demne de o primăvară timpurie. Este încălzirea globală de vină pentru această situație neobișnuită?

În primul rând, trebuie să spunem că legarea unui singur eveniment meteorologic de schimbările climatice este o operațiune riscantă. Prin definiție, clima se referă la intervale mai lungi de timp, de ordinul anilor și zecilor de ani, nu la vremea de zi cu zi.

Cu toate acestea, în ultimii ani avem de-a face cu o succesiune de numeroase episoade de încălzire puternică, care se produc tot mai des, chiar și în mijlocul iernii, și care par să aibă o durată din ce în ce mai mare.

Un singur eveniment punctual, deși poate important, are de fapt o valoare statistică redusă în trasarea unei tendințe, dar atunci când aceste evenimente devin numeroase și apropiate, ele însele pot constitui o tendință climatică.

Încălzirile din timpul iernii devin o regulă, nu o excepție

Altfel zis, dacă am vorbi de un singur episod de încălzire sau de o singură iarnă caldă într-un șir de ierni mai reci, acest lucru nu ar fi deloc surprinzător. Din contra, ar fi ceva cât se poate de normal pentru clima României.

Dar atunci când încălzirile devin aproape o regulă, nu o excepție, până în punctul în care jumătate din iarnă seamănă cu toamna, cealaltă cu primăvara, iar zăpada e tot mai rară în zonele joase de relief, cu siguranță vorbim de o schimbare mai profundă.

De ce s-au schimbat iernile în România?

Una dintre cauze este, într-adevăr, circulația atmosferică la scară largă, care a favorizat adesea în ultimii ani o vreme caldă în Europa, spre deosebire de continentul american, de exemplu. Totuși, situația a fost diferită în prima parte a acestei ierni. Cel mai probabil, aceleași depresiuni care au adus ploile nesfârșite din decembrie ar fi lăsat un strat generos de zăpadă acum 20 - 30 de ani.

Așadar, temperaturile în mod constant ridicate din ultimele ierni, încălzirile tot mai frecvente și lipsa zăpezii în zonele joase de relief sugerează un exces de căldură în atmosferă, care poate fi atribuit schimbărilor climatice.

Totuși, acest lucru nu exclude producerea unor episoade reci în viitor, atunci când circulația atmosferică va fi mai favorabilă pentru astfel de evenimente. De fapt, acestea pot avea loc chiar și în afara iernii propriu-zise, cum s-a întâmplat, de altfel, în aprilie 2017, martie 2018 sau aprilie 2023.

2023: Iarna din aprilie. FOTO + VIDEOAflă mai multe

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
luni, 7 iulie 2025

Avertizare meteo

Furtuni puternice, vijelii și grindină
joi, 10 iulie 2025

Ploi torențiale

Inundații în Polonia
marți, 8 iulie 2025

Salutări de iarnă în vară

Zăpadă proaspătă în Alpi
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
sâmbătă, 12 iulie 2025

Evacuări în Italia

Multe incendii în sudul Europei
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea