Acasă / Știri meteo /

Ghidul astronomic al lunii decembrie: Geminidele, Ursidele și Solstițiul de iarnă

04:00
10 decembrie 2023

Ghid astro în decembrie
Geminidele și solstițiul de iarnă

Ghidul astronomic al lunii decembrie

Chiar dacă a început numărătoarea inversă până în 2024, ultimele săptămâni din acest an ne oferă câteva atracții astronomice foarte interesante care nu merită ratate.

În ciuda unui început de decembrie lent pentru cerul nopții, primul eveniment-cheie al lunii sosește marți seara, pe 12 decembrie. Va răsări o lună nouă, ceea ce înseamnă că poziția lunii o face invizibilă din punctul nostru de vedere.

Acest lucru va asigura un cer nocturn ideal pentru observarea stelelor, iar cea mai activă ploaie de meteori a anului atinge apogeul chiar odată cu Luna nouă.

Cea mai puternică ploaie de meteori

Geminidele vor atinge apogeul în noaptea de 13 decembrie, până la primele ore ale dimineții. Cu până la 120 de meteori pe oră, ne putem aștepta la un spectacol vibrant de stele căzătoare neobișnuit de strălucitoare.

Cum să le observăm cel mai bine

Pentru cele mai bune șanse de a vedea un meteorit, căutați o zonă întunecată, departe de poluarea luminoasă. Ideal ar fi să fie la țară sau la munte, departe de zonele construite.

În trecut, au fost și ani când au apărut până la 150 de meteori pe oră în timpul vârfului, iar cu Luna nouă care lasă cerul nopții mai întunecat, aceasta este ocazia perfectă pentru a observa spectacolul nocturn.

Dacă ați ratat Geminidele, câteva zile mai târziu vom avea parte de ploaia de meteori Urside, care va atinge apogeul în noaptea de 22 decembrie. Veți avea însă nevoie de puțin noroc, având în vedere că vor fi doar 5-10 meteori pe oră, iar Luna va intra în faza de semilună, ceea ce înseamnă că doar cei mai strălucitori meteori vor fi vizibili.

Tot pe 22 decembrie vom intra în prima zi de iarnă astronomică, după solstițiul de iarnă. Aceasta marchează momentul în care durata zilelor începe să crească din nou.

Ultimul eveniment al lunii, și al anului, este Luna plină de pe 26 decembrie. Nativii americani o numeau și „Luna rece”, din cauza serilor reci de iarnă în care răsare.

Nu uitați că pe ecranul principal din aplicație puteți găsi mai multe informații astronomice, inclusiv ora la care va răsări Luna în ziua respectivă și faza în care se află aceasta la un moment dat.

Trimiteți-ne imagini!

Dacă petreceți o noapte de iarnă sub stele pentru oricare dintre aceste evenimente și le surprindeți pe cameră, ne-ar plăcea să le vedem! Folosiți pagina de încărcare dedicată, aici: https://www.meteoradar.ro/upload

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 26 iunie 2025

Prima dată în 2025

40 de grade în România
vineri, 27 iunie 2025

Început de iarnă

Ninsori și îngheț în America de Sud
marți, 1 iulie 2025

Protecție solară necesară

Indice UV foarte înalt, în țară
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
duminică, 16 martie 2025

Orașe sub ape

Inundații și tornade în nordul Italiei
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea