Acasă / Articole recomandate /

Ghețarii din Himalaya sunt în pericol de dispariție rapidă

14:30
26 iunie 2023

Cei mai înalți munți
Ghețarii din Himalaya ar putea dispărea

Schimbările climatice afectează și cei mai înalți munți din lume. Aproximativ 80% din volumul actual al ghețarilor din regiunea Hindu Kush și Himalaya ar putea dispărea până în anul 2100.

Aceasta este concluzia la care s-a ajuns într-un raport publicat marțea trecută de Centrul internațional pentru dezvoltarea integrată a munților (ICIMOD). Din 2010, ghețarii s-au retras cu 65% mai repede decât în deceniul precedent. De asemenea, stratul de zăpadă este în scădere.

Regiunea Hindu-Kush-Himalaya se întinde pe o suprafață mare, din Afganistan până în Myanmar, trecând prin Pakistan, India, Nepal și China. Ca și în alte zone glaciare, posibilele consecințe viitoare ale pierderii de gheață și zăpadă ar putea include inundații și alunecări de teren mai frecvente și mai intense.

Potrivit raportului, acest lucru duce, în cele din urmă, la penuria de apă în zonele mai joase, deoarece ghețarii alimentează multe râuri importante, cum ar fi Gangele, Indus, Mekong și Yangtze.

Gheața și zăpada din regiune reprezintă o sursă importantă de apă pentru 12 râuri din 16 țări asiatice, care, la rândul lor, furnizează apă proaspătă multor oameni. "Două miliarde de oameni din Asia depind de apa provenită din ghețarii și zăpada de aici", a declarat Izabella Koziel, director adjunct al Centrului Internațional pentru Dezvoltare Integrată a Munților, potrivit unei declarații care însoțește raportul. "Consecințele dispariției acestei zone de permafrost sunt imprevizibile".

De altfel, ghețarul South Col (SCG) de pe versantul nepalez al Muntelui Everest, cel mai înalt din lume, ar putea să-și piardă gheața până la jumătatea secolului. Acest lucru este atestat de o echipă de cercetare de la Universitatea din Maine, Statele Unite, prin analiza unei carote de foraj realizată la peste 8.000 de metri deasupra nivelului mării.

Redacția Meteo & Radar
Mai multe pe această temă
joi, 10 iulie 2025

Temperaturi în scădere

Nopți mai răcoroase
vineri, 11 iulie 2025

Ploi torențiale

Furtuni violente în Ucraina
Radar de temperatură Scandinavia
luni, 14 iulie 2025

Temperaturi peste 30°C

Vară în toată regula în Scandinavia
Toate știrile meteo
Te-ar putea interesa
vineri, 11 aprilie 2025

Vremea în weekend

De la frig și ninsori, la soare de Florii
marți, 8 aprilie 2025

Temperaturi de iarnă

Ger în aprilie, în România
marți, 25 martie 2025

În Europa de Sud-Est

Concentrații mari de praf saharian
Toate știrile
Meteo & Radar

www.meteoradar.ro

facebooktikTokyouTubeContact
Protecția datelor | Informații legale | Declarație privind accesibilitatea